Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Wiesengrünök és Vizerek /Szása 56-84

2020.05.06

A negyedik generáció

A fiatal Vizer akit minden ismerőse Szásának szólít ötvenhétben még csak 22 éves volt.

A katonai középiskola után az MGIMO. / Nemzetközi Kapcsolatok Egyeteme /diákja lett. Ez természetesen nem volt véletlen ezt az egyetemet KGB egyetemnek is hívták. Az itt tanulók nagy része a hatósághoz került, vagy különböző követségekre. Ezért ezen az egyetemen a legmagasabb szinten tanítják a nyelveket, és minden végzett legkevesebb három nyelven beszél. Szása magyart, szláv nyelveket, és angolt tanult jó tanuló volt az egyetemet kitüntetéssel végezte. Ha lett volna ilyen ő lett volna a szovjet ember prototípusa. A katonaiskola miatt fegyelmezett az egyetem miatt művelt 180 magas 70 kiló kisportolt kékszemű szabályos arcú fiatalember. Az egyetemen egy japán küzdősporttal az aikidóval foglalkozott.

Moszkvában lakott apja egyik ismerősének a lakásába, aki szintén Budapesten volt kiküldetésben. A csinos fiatalember, akinek lakása is van a lányok kedvence volt, ki is használja, de nem bonyolódik hosszabb kapcsolatokba. Tulajdonképpen nagyon zárkózott fiatalember, aki szinte egész életét katonás fegyelemben élte le, és meg is szokta ezt az életformát. Az aikidó is fegyelemre szoktatta.

 Az egyetem után a KGB állományába kerül. Féléves kiképzésen esik át valahol az ország egy eldugott részén. A Szuvorov után nem új neki a helyzet jól szerepel itt is. Hadnagyi rangban veszik állományban. 1959 elején kerül   első munkahelyére Budapestre. Ebben természetesen nagy szerep volt Andropov nagykövetnek is.

Mikor közölték vele, hogy Budapestre kerül első titkári beosztásban, örült, hogy találkozhat a családjával, akiket egész idáig csak ritkán látott. A követségen a nagykövet Andropov fogadta, aki azt mondta neki:

-  Úgy néz ki jó vásárt csináltam elengedtem egy öreg krokodilt, és kaptam egy fiatal tigrist.

 A fiatal Vizer mozgásában talán az aikidó miatt tényleg volt valami macskaszerű. A fiatal titkár hivatalos feladata a kapcsolat tartása volt a magyar gazdasági élet vezetőivel, de az igazi feladata az apja által szervezet hálózat irányítása volt.

Természetesen ez egy frissen idehelyezett 24 éves fiatal embertől túlzott elvárás lett volna, de Szerov, aki akkor a KGB vezetője volt tudta, hogy az öreg Vizer segíteni fogja a fiát. Azt mindenki tudta, hogy a KGB -től soha nem lehet nyugdíjba menni. Tudta ezt az idősebb Vizer is, aki természetesnek vette, hogy bevezeti a fiát a munkába. Szásának meg kellett ismerkednie az országgal, ahol még sohasem járt.  A nyelvet jól beszéli igaz kis akcentussal, de ez csak érdekesebbé teszi őt. Érdekes ez az akcentus megmarad hiába éli itt le majdnem az egész életét.

Az ifjú Szása is a villában lakott. Ennek anyja örült a legjobban hiszen kisgyerek kora óta csak évente egyszer- kétszer látta a fiát. Apja is nagyon büszke a fiára és hálás volt a sorsnak és Andropovnak mert tudta, hogy ez az ő műve.

A családban oroszul beszéltek.  Szása magában sokat mosolygott azon, hogy bár apjának a magyar is anyanyelve a, mégis olyan akcentussal beszéli, mint ő. Az igazság az volt, hogy ő még talán jobban is beszélt magyarul, mint az apja.

Apja egy nyugodt estén elmesélte neki, a családja a Wizengrünök történetét, már amennyit tudott belőle. Elmondta, hogy vallásos zsidók voltak és a nagyapja építette a villát, ahol ő is felnőt. Tudod fiam nekem sok gondot okozott az identitásom zsidónak már gyereként sem éreztem magam. Apám magyarnak tartotta magát elsősorban, de nem szégyellte zsidó származását és tudtommal soha nem akart kikeresztelkedni.

Én olyan keveset éltem ebben az országban, hogy egyáltalán nem éreztem soha magyarnak magam. A sors úgy hozta, hogy szovjet lettem internacionalista kommunista. És ma is annak tartom magam. De nem vagyok és nem voltam vak láttam a rendszer hibáit, vagyis inkább azokat a hibákat, amiket a rendszer nevében az emberek elkövettek.

Valaki egyszer azt mondta a kommunizmus egy csodálatos idea, amit sajnos embereknek kéne megvalósítani, de az ő nagy részük közel sem csodálatos. Sajnos ez igaz. A mi munkánk nagy része talán a legnagyobb része az emberek megfigyelése, ha javasolhatom tedd ezt mindig távolról. A személyes kapcsolatot mindig kerültem. A mi szakmánkban nem nagyon lehet barátod, nekem sem túl sok volt. A magyarokat a háború alatt ellenségnek tartottam, és most sem tudok hinni a barátságukban. Az események azt hiszem engem igazoltak.

 Tudod Szása engem apám tizenkilencben kitagadott és azóta csak a halálos ágyán láttam.  Akkor megbocsájtottunk egymásnak és remélem nyugodtan halt meg. Valahol legbelül azért ez nagyon fájt nekem, de még magamnak sem vallottam be. Ennek ellenére magamban sokszor beszéltem, vitatkoztam vele. Tudod ezért is neveztelek Szamuelnek ami magyarul mint tudod Sámuel. Elmesélte, hogy találta meg az apját, és hogy mi lett a magyar zsidók nagy részével.

 Szása természetesen ismerte apja származását, meg hallotta tanulta az eseményeket, de csak most tudta meg hogy az ő családja is érintett volt. Az eddig is világos volt számára, hogy apja nem különösebben kedveli a magyarokat, de azt hitte, hogy ennek csak politikai okai voltak.

Szása már két hónapja lakott Magyarországon mikor valami ünnep miatt hosszú hétvége volt és a követség sem dolgozott. Apja miután megreggeliztek rejtélyesen azt mondta gyere lemegyünk a pincébe mutatok valamit.

Szása kíváncsian követte, még soha nem járt a ház pincéjében és az apja is olyan furcsán titokzatos volt. A lefalazott részhez mentek elvitték az üres állványt és az apja megkopoggatta a falat:

 • Hallod kongó hangot ad ott még egy helység van megnéztem a tervrajzon
 • Kinyissuk?
 • Naná kíváncsi vagyok mi lehet benne? -  mondta Szása

Az előkészített kalapáccsal és vésővel elkezdték a falat bontani könnyen ment csak egy sor tégla volt a helységből áporodott levegő áradt kifelé. Amikor már jobban beláttak látták, hogy a helységben szakszerűen becsomagolt bútorok és ládák vannak. Kibontották a teljes falat és beléptek.

Apja kibontott egy nagy szögletes bútort és megismerte apja íróasztala volt.  A fal mellett egy állványon gondosan védett összetekert szőnyegek voltak. A ládákban könyveket porcelánokat találtak.

 • Nagyapád gondos ember volt és láthatóan készült a háborúra ezek az ő bútorai nagyrészükre még gyerekkoromból emlékszem
 • Mit csinálunk velük?
 • Semmit felvitetem őket a házban és berendezem úgy a házat ahogy emlékszem rá gyerekkoromból. Te nem így gondolod?
 • Én nem tudom, a ti házatok és ezek már a Te bútoraid, amik átélték a háborút. Egyébként biztos szépek és értékesek, úgy, hogy csináld ahogy neked tetszik, ha akarod én mindenben segítek.
 • Köszönöm most minden esetre menjünk fel és mondjuk el anyádnak.

Minden esetre az öreg Vizernek több hónapra való elfoglaltsága lett, a szőnyegeket ki kellett tisztítani a bútorokat újra polírozni, de lassan minden a helyére került. Anyjának nagyon tetszettek a régi bútorok még jobban a porcelánok meg az ezüst étkészletek. Nágya a sofőrjük felesége, aki anyjának segített a háztartásban megjegyezte Nyina kedvesem lassan úgy éltek már, mint a burzsujok. Ezen aztán sokat nevettek.

Új nagykövet jön Budapestre de Szása beosztása változatlan maradt, bár a KGB élén már Szemicsasztnij van. Neki köszönhetően többet van Moszkvában különféle tovább képzéseken tanfolyamokon.  A hírszerzés különféle formáira technikára képzik Szásának tetszik a dolog és igen eredményes a különböző kiképzéseken. A hatvanas évek elején Magyarországon nagy szerepük volt az orosz tanácsadóknak, a forradalom utáni hatalom megerősítésében. A tanácsadók az ifjabb Vizernek jelentettek a követségen, aki a jelentéseket a magyar ügynökök jelentésével összehasonlítva kettős kontrol után összefoglalva küldte Moszkvába.

 Egyik moszkvai tartózkodása alatt ismerkedett meg Ninával a gyönyörű szép grúz lánnyal, aki akkor végezte a moszkvai egyetemet művészettörténeti szakon.  Később amikor csak lehet együtt vannak. Egymásba szeretnek. Szása már házasságot tervez, de meg akarja hallgatni az apja véleményét ezért meghívja a lányt Budapestre, hogy bemutassa őt a szüleinek. Nina elvarázsolja a családot. Őt meg elvarázsolja Budapest és az akkora már a nagypapa bútoraival berendezett villa.

A látogatásból egy fél év múlva esküvő lett, amit Nina családjának kérésére Tbilisziben tartottak. Így a Vizer család utazott Grúziába. Az esküvő az ottani szokások szerint nagy volt és több mint két napig tartott.

Mikor visszajöttek a villában lakók élete megváltozott Szásáék sokat utaztak országon belül és azon kívül is sokat jártak a Szovjetunióba de a szomszédos országokban is Nina például rajongott Prágáért ezért ott többször is voltak.

Az öreg Vizer egyre többet üldögélt a könyvtárszobában apja régi könyvei között. Szásának már egyre kevesebb segítségre volt szüksége, az új embereket, akiket bekapcsolt a munkába ő már nem is ismerte.

Az öreg ismét rászokott az olvasásra amire eddig nem jutott ideje.  A könyvek nagy része német volt, de azokat is tudta olvasni. Nagyon mondhatni betegesen rendszerető volt így a könyveket is katalogizálta. Kiderült, hogy az apjának igen jó ízlése volt a könyvekhez is több értékes első kiadás is  volt köztük.

Egyik nap az íróasztalon lévő papírok rendezése közben eszébe jutott apja titkos fiókja, amit még gyermekkorában egyszer megtalált. Kihúzta az alsó fiókót mert a mögött volt a rekesz, most is kinyitotta. Egy németül írt levelet talált benne így szólt:

Ha az Örökkévaló meghallgatta imáimat akkor ezt a levelet a fiam olvassa: Leó, ha eddig nem tudtad volna mindent megbocsájtottam. Szörnyű idők jönnek én igyekeztem felkészülni és az értékesebb dolgokat elrejteni. Hagytam a rablóknak is, hogy ne keresgéljenek tovább. Fiam emlékszel van még egy bútor, amit szerettél piszkálni tedd azt most is. Valószínűleg már a másvilágról figyellek, de remélem sikerül. Ölellek Apád Wiesengrün Sámuel 

Tudta mire gondolt az apja. Átment a másik szobába, ahol a hatalmas tálaló szekrény volt. A szekrény mindkét oldalán oszlopszerű faragványok voltak Leó tudta, hogy az egyiknek a feje lecsavarható és alatta egy elég nagy üreg van. Lecsavarta a fejet és belenézett az üregbe egy nagy bőrzsákot talált benne, amit még kiemelnie sem volt könnyű. Visszacsavarta fejet és a zsákot átvitte a könyvtárszobába leült és kibontotta. Abban is volt levél és az is németül:

Amennyiben tervem sikerül akkor ezt a levelet is Te olvasod fiam. Amit itt találsz az összes vagyonom a családot külföldre küldtem már régen örökségüket tőlem előre megkapták. Édesanyád még a szörnyű események előtt meghalt.  Én mindenemet pénzé tettem csak villát nem adtam el. Az is mint ez a pénz a Te örökséged. Segítse ez a pénz a te és családod életét.

 Ölellek Apád Wiesengrün Sámuel.

Kiöntötte a zsák tartalmát aranyérmék voltak úgynevezett Napóleon aranyak és Monarchia korabeli 10 koronások egy kisebb zacskóba gyémántokat talált. Ránézésre is elég komoly vagyon volt.

Leót soha nem érdekelte a pénz, igaz az ő életformájához mindig volt elég. A követségen meg évekig elég jól keresett. Még megtakarított pénze is volt. Tudta a pénz jogilag tiszta és az övé a végrendelet szerint, de úgy döntött egyelőre még sem bolygatja. Másnap bement az OTP be bérel egy széfet és ott helyezi el a zsákot.

Ezerkilencszázhatvannégyben nagy változások történnek Hruscsovot leváltják és Brezsnyev kerül a helyére. Szása feladata a zökkenőmentes változás ellenőrzése Magyarországon. A Szovjetunió saját gazdasági problémái miatt már kevésbé tudta támogatni az úgy nevezett baráti országokat, ezért hajlandó volt kisebb engedményekre a politikában. Kádár kérésére például sok orosztanácsadót hazarendeltek. Az öreg Vizernek ez nagyon nem tetszett

 • Megmondtam már ötvenhatban, hogy gyáva alak! – mondta Szásának

Megbocsájtás több mint kétezer Iván halt meg, hogy első titkár lehessen és most barátkozni kiegyezni akar a néppel.

 • Azért, mert a tanácsadók hazamentek még ellenőrizzük az eseményeket apám.
 • Tegyétek is fiam mert ezek a kommunizmus ellenségei, akárhogy is mosolyognak.

Az engedmények nem voltak túl nagyok, mégis reményt ébresztettek néhány szocialista országban, hogy van esély a reformra. Magyarországon is elkezdtek beszélni a gazdasági reformokról. Szása a jelentésekből tudta, hogy néhányan már a rendszer reformjáról is gondolkoznak.

Ez a helyzetet   a hatvannyolcas Prágai események drámai módon megváltoztatták. A   varsói szerződés országai közösen megszállták a várost és elzavarták Dubceket. A reform mozgalmaknak vége lett, az egész táboron belül. Mindenki igazodott a helyzethez Romániát kivéve.

Visszatért a kemény vonal, de a szocialista tábor országainak vezetői már észrevették, hogy Brezsnyev már nem olyan erős, és erősödtek a nemzeti különállások Románia nem vett részt a megszállásban és Kádár is az utolsó pillanatig hezitált.

 A családra is hatással voltak az események. Az öreg Vizer már 72 éves volt és nem igazán találta a helyét Magyarországon, öreg kemény fejű bolsevik volt, aki csak az erőben hitt. A változásokat nem akarta és nem is tudta elfogadni. A kevés barátja, aki volt az már mind Moszkvában élt, feleségével sokáig gondolkodtak, de eldöntötték visszatelepülnek Moszkvába. Sofőrje is nyugdíjas korú lett és Nágya nénivel együtt már egy éve visszamentek a Szovjetunióba.

Közben azért az élet ment tovább Ninának 1970.- ben fia született, akinek grúz nagyapja után a Goga nevet adták.

Az előkészületek az öregek költözéséhez sok időt vettek igénybe a kis Goga már kétéves volt, amikor a nagyszülei költöztek.

A költözés előtt Leó behívta Szását a dolgozószobába, hogy beszélni akar vele:

 • Remélem tudod, hogy nem miattatok megyünk el, és hogy milyen nehéz nekünk elhagyni titeket. De úgyis jártok Moszkvába eleget úgy, hogy remélem gyakran látjuk egymást. Tudod fiam ezt az országot én soha nem éreztem hazámnak.

Mikor megtudtam, hogy mit csináltak itt a fajtámmal köztük apámmal még jobban nem szeretek itt lenni. Én már kimondhatom a magyar fasiszta nép az ellenségünk volt és számomra és az is marad.

 • Természetesen tudom, hogy nem miattunk mész, ami a magyarokat illeti valószínűleg igazad van. Én még nem tudom megítélni, nekem a származásom ellenére idegenek.
 • Jól van fiam, az igazság az, hogy átszeretném adni az örökségedet, amit még nagyapád hagyott rám, de én most átadom neked.

Az öreg az íróasztalhoz ment és elővette a zsákot, amit már több mint tíz éve a bankban tartott odaadta a fiának. Kivettem belőle annyit amennyi a moszkvai lakáshoz kellett.

 •  A többi a tiétek komoly vagyon körülbelül két kiló arany és harminc csiszolt gyémánt felbecsültettem mai értéken olyan kétszázezer dollár. Ez volt nagyapádnak Wiesengrün Sámuelnek az összes vagyona, amit el tudott rejteni a németek és magyarok elől.
 •  Most már a Te kezedben van. Nekem elég a nyugdíjam arra, hogy anyáddal kényelmesen megéljünk. A ház amúgy is a te neveden van azzal nem lesz gondod.

Egyet kell csak megtenned ez nagyapád lehet mondani utolsó kívánsága volt,

Én megtettem az én kötelességemet:

Elmondtam neked, a családod történetét amennyire tudtam pontosan. Tudod kik voltak honnan származtak és mi lett belőlük. Bár sokukról nem tudtam és te sem tudsz semmit a lényeg tudod, hogy ez a pénz honnan és kitől van és mit tettek vele ebben az országban.

Ezt kell elmondanod annak, akinek valamikor átadod az egészet, vagy csak egy részét az nem számít. Érted fiam? Megígéred?

 • Értem és megígérem, bár ez természetes. De mit csináljak én ennyi pénzzel? -kérdezte Szása
 • Amit én csináltam fiam semmit! Tedd el még jöhetnek olyan idők, hogy szükséged lesz rá. Most megvan mindened, de már van gyereked annak még jól jöhet majd.

Még valami könyvekből is viszek magammal, de az értékesebbeket itt hagyom neked.

 • Hagyd abba apa olyan minta végrendelkeznél, azt viszel el, amit akarsz hiszen minden a tiéd
 • Jól van igazad van nem meghalni megyek, hanem élni még egy kicsit

Végül is elköltöztek. Hárman maradtak a nagy villában. Úgy döntöttek, hogy mégis elhasználnak valamit a vagyonból és rendbe hozatják a villát. A háború utáni felújítás óta eltelt huszonvalahány év nyomott hagyott az épületen. A felújítás a pincét is érintette. Csináltattak egy kis borospincét, raktárt és Szásának tornatermet szaunával. Az udvarra egy kis fedett medencét, amit kis folyosón lehetett a házból megközelíteni.

Nina jól érezte magát a házban a kis Gogával aki, mint állítólag minden szerelemgyerekek nagyon szép kis kölyök volt göndör sötét haj kék szem mi kell még? Otthon oroszul beszéltek Gogának az anyjával a titkos nyelve a grúz volt, amit senki még az apja sem értett.

Ezerkilencszázhetvenhárom tavaszán Andropov a KGB akkori vezetője Moszkvába rendeli Szását.  Másnap jelentkezett a KGB Ljubljankán álló épület portáján.

A kapuőrség átvette az igazolványát majd tiszteletteljes hangon, megkérték, hogy várakozzon amig érte jönnek.

Rövidesen fiatal egyenruhás férfi állt meg előtte

 • Vizer százados?
 • Igen! Kérem kövessen

Az első emeletre kísérte Andropov sem változtatott a hagyományon minden Államvédelmi vezető Dzserzinszkij volt irodáját használta. Beléptek az iroda előtt lévő titkársági szobába és a kísérője távozott. A titkár felállva üdvözölte

 • Vizer százados üdvözlöm Jurij Vlagyimirovics azonnal fogadja. -mondta és telefonált

Kinyílt az iroda ajtaja és apja barátja és a volt magyarországi nagykövet Andropov tábornok szívélyes mosollyal beinvitálta

 • Szása örülök, hogy látlak jól nézel ki! Nina, hogy van és a kis Goga?
 • Csak sorban Jurij Vlagyimirovics köszönöm kérdését jól vagyunk Goga az idén már óvodás
 • Hogy repül az idő!

 De most térjünk át a hivatalos részre amiért tulajdonképpen itt vagy.  A vezetéssel egyetértésben úgy döntöttünk, hogy eddigi munkád elismeréseként előléptetésben részesítünk.

Engedje meg őrnagy elvtárs, hogy én gratuláljak előszőr!

 •  Köszönöm Tábornok elvtárs a pártot és a népet szolgálom. - mondta Szása vigyázban állva
 • Állomáshelyed továbbra is Magyarország csak a feladatod változik az első főosztály dolgozója leszel.
 • És a továbbiakba nem a követségen fogsz dolgozni. Feladatunk a külföldi hírszerzés és azon belül még sok minden más.
 • Sajnos az utóbbi években olyan változások történtek, amihez alkalmazkodnunk kell. Gondoljunk csak a prágai eseményekre. Történt ez egy olyan országban, amit tényleg barátként tartottunk számon. Mire gondoljunk akkor a többiek konkrétan Magyarország esetében.

Édesapád a maga idejében egy nagy hálózatot épített ki, amit, mint látom Te is jól irányítasz, de most a megváltozott helyzet miatt lépnünk kell.

 Pontosan tudod, hogy mivel foglalkoznak a mostani hálózati emberek, és azt is honnan lettek toborozva. Legnagyobb részük itt tanult és az egyetemi évek alatt lett beszervezve. Tudod, hogy ők nem James Bondok ülnek a munkahelyükön és havonta jelentést küldenek. Nem is várunk el mást tőlük. A jelentések értékelése a te feladatod volt, ez továbbra is megmarad, de, ezentúl minden jelentést látni szeretnénk. Létrehozok egy értékelő csoportot, akik országonként fogják elemezni a jelentéseket.

Jelenleg úgy érzékeljük, hogy az eddigi „baráti „országok hozzánk való viszonya megváltozott. Persze nem a hivatalos kapcsolatokra gondolok, hanem a közhangulatra. Azt hiszem ebben nem tévedek nagyot. Igaz?

 • Igaz tábornok elvtárs a jelentések is ezt mutatják.
 • Gondoltam éppen ezért változtatni fogunk a velük való kapcsolatunkon. ezek az országok a továbbiakban műveleti területek.

Pontosan tudod mit jelent ez, ugyanúgy fogunk ott dolgozni, mint a világ több más országában fenntartjuk az eddigi hivatalos formákat követségek, kirendeltségek stb, de előtérbe kerülnek a fedett műveletek.

Ezért a te helyzetedet is meg változtatja  mostantól   hivatalosan egy orosz -magyar vegyesvállalat a Globál vezérigazgatója leszel. A cég atomenergetikai berendezések szállításával foglalkozik az egész világon, de ez fedőtevékenység az igazi tevékenység az úgynevezett harmadik világ felé jutatott támogatásaink koordinálása ellenőrzése. Mindez természetesen a régi feladataid ellátása mellett.

 Miután ahogy már mondtam Magyarország műveleti terület a szovjet hírszerzés számára ezért az országban tőlünk te leszel a főnök. Ahogy eddig is hozzád fut be minden jelentés, te felügyeled a hálózatot.Te közvetlenül tőlem kaphatsz csak utasítást és csak nekem jelentesz!

A feladatod jellege miatt magyar állampolgár is leszel, kapsz egy   magyar útlevelet is.

Érti a feladatot őrnagy elvtárs?

 •   Értem Tábornok elvtárs
 • És vállalja?
 • Vállalom és megtisztelésnek tartom Tábornok elvtárs!
 • Köszönöm! Igazság szerint nem is vártam mást.  A kinevezésedet napokon belül megkapod a cégnél már várnak. Addig talán látogasd meg apádat magam is már rég beszéltem vele add át üdvözletem
 • Úgy lesz Jurij Alekszandrovics
 • Akkor várd az értesítést elutazásod előtt még beszélünk
 • Kérek engedélyt távozni Tábornok elvtárs állt fel Szása
 • Távozhat őrnagy! -mondta Andropov

Szása meglátogatta a szüleit. Szép lakást vettek a Leninhegy alján nem túl messze az úgynevezett tábornok házaktól, ahol apjának elég sok ismerőse lakott. Moszkvai viszonylatban csendes kis utca volt sok fával nem messze volt egy kis park. A lakást szépen berendezték apja vett egy Volgát, aminek nem túl messze még egy garázst is találtak. Anyja 70 éves volt apja 78 hála Istennek aránylag egészségesek voltak és láthatóan boldogok. Végre itthon vagyunk fiam a miéink között mondta az anyja. Elmondta az új rangját a kinevezését, meg hogy felújították a villát. Megbeszélték, hogy Nina és a gyerek meglátogatja őket a nyáron mert Nina úgyis Grúziába akart menni a kis Gogával.

Budapestre való érkezése után nagyon sok feladat várta a cégnél már valóban várták. A cég irodái Budán voltak az Istenhegyi út környékén, ha jó idő volt olyan fél óra alatt akár be is lehetett sétálni. Későbbiekben elég sokszor meg is tette.

A Globál természetesen működő cég volt, voltak kapcsolatokkal az egész világon. Néhány atomenergiai berendezést műszert még Magyarországon is gyártottak. Szása elég hamar át tekintette a cég működését, bár gyakorlatilag nem sok köze volt hozzá az a műszaki igazgató feladata volt.

Az ő feladat a fejlődő országok titkos támogatása volt. Erre Magyarország jó terep volt ide szívesen jöttek a különböző országok képviselői a konferenciákra, kongresszusokra. Szása is rengeteget utazott a támogatások kihelyezése igen kényes dolog volt a Szovjetunió dollármilliárdokkal támogatott különböző szervezeteket a világban ennek a rendszernek egy kis csavarja volt a Globál.

  Azért a kis csavar is dollármilliókat mozgatott. Szása utazásai során látta, hogy ezeknek a pénzeknek a nagy része rossz helyre kerül, néhány országban simán ellopják őket. Ezt folyamatosan jelentette is főnökének, de Moszkvában általában lassan változtak a dolgok.

A nyolcvanas évek sok gyászt hoztak. 1982.-n meghalt Brezsnyev és Andropov lett az első titkár.  Egy évre rá 85 éves korában meghalt az édesapja. A temetésre az egész család Moszkvába utazott. Apja rangjának megfelelő nagy temetést kapott, még Andropov is részt vett rajta.

A temetés után Fedorcsuk a KGB új vezetője magához kérette:

 • Őrnagy elvtárs engedje meg hogy kifejezzem részvétemet.  Édesapja nagy ember volt legenda a hivatalnál. Egyébként örülök, hogy személyesen is megismertem, kár, hogy egy ilyen esemény alkalmával.
 • Köszönöm vezérezredes elvtárs.
 • Most egy kicsit a munkáról, a Globál jól dolgozik ahogy ön is. Ne gondolja, hogy a megjegyzéseit nem olvasták el és nem fontolták meg, de tudja, lassan mentek a dolgok idáig.
 •  Úgy vélem Jurij Vlagyimirovics is másképp látja majd a dolgokat, ezért változások várhatóak. Ezek természetesen önt is érintik majd. De udvariatlan voltam kér egy teát vagy valamit?
 • - Egy teát szívesen innék
 • Fedorcsuk intézkedett majd papírokat vett elő, és folytatta igaza van sok pénzt dobtunk ki az ablakon, és sajnos teljesen eredménytelenül. Nem valószínű, hogy tudja de Jurij Vlagyimirovics egy külön kutatóintézetet hozott létre a jövő elemzésére. Én csak jósoknak hívom őket, amit nem nagyon szeretnek mert szerintük ők csak tényeket elemeznek.

A lényeg elemzésük szerint a fellazítási törekvéseink a fejlődő országokban mondhatni eredménytelenek voltak

 • Azért nem teljesen! -vágott közbe Szása
 • Természetesen nem teljesen, de nagyrészt, és ami rosszabb a nyugati hasonló kísérletek viszont eredményesek a táboron belül. Magyarországon is érezhető a lazulás az idegen ideológiák eszmék terjedése.
 • Ez igaz
 • Ezért most egy kicsit változtatunk a feladatán azt szeretnénk helyesebben azt akarjuk, hogy nagyobb befolyásunk  az legyen országban.

Természetesen pontosan tudom, hogy most is sokan dolgoznak nekünk és a befolyásunk a háttérből elég jelentős. A jelentések szerint és ezeket gondolom önjobban ismeri hiszen ön küldi őket, erős mozgás indult és egyre több nyugati cég jelent meg az országban.

 • Tökéletesen igy van azért is emeltem ki a jelentésemben
 • Nos valami ilyesmit szeretnék külföldiként megjelenni az üzleti életben, a tőke természetesen rendelkezésére áll majd. Valami ilyesmire várnánk ötleteket önöktől.
 • Értem azt hiszem meg tudom oldani.
 • Az azt hiszem eddig nem szerepelt a szótárunkban! -mondta mosolyogva a vezérezredes
 • Valóban elnézést a feladatot értem és megoldjuk

Visszatérve Magyarországra az utasításnak megfelelően elkezdte a helyi ügyeket jobban figyelni. A helyzet véleménye szerint még rosszabb volt, mint amit Moszkvába gondoltak.

A gazdasági politika hibás volt erőltették a korszerűtlen nehézipart a vesztességes textilipart a KGST elavult rendszere csak rontott a dolgokon. Sok emberük volt az országban ezek szorgalmasan küldték a jelentéseket, de munkájuk ezzel szinte véget is ért, nem voltak hatással a folyamatokra csak figyelték őket. Ezen kellett Szása Vizernek változtatni.

Egyik nap az ügynökök jelentéseit olvasva az egyik jelentés felkeltette a figyelmét.  Az egyik külkereskedelmi cég dolgozója jelentette, hogy a cég adriai vezetéken keresztül olajtermékeket exportál valutáért

Ez a hír azért keltette fel a figyelmét mert az olaj a Szovjetunióból jött és a magyarok a tárgyalásokon   állandóan    komoly harcokat folytattak a szállított mennyiségek emelése érdekében, az állítólagos igény növekedés miatt. Az olajért a magyarok természetesen rubelben fizettek.

Mikor ezt jelentette Moszkvába Fedorcsuk először dühöngött, szidta a magyarokat tolvaj bagázsról beszélt, aztán hirtelen változtatott. Őrnagy elvtárs itt a lehetőség, mi vásároljuk meg az olajat tőlük. Erre találjon egy használható megoldást