Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Wiesengrünök és Vizerek /Sós 92-96

2020.05.06

1992

 Év végére a tervek testet öltöttek.  Már egy egész cégcsoportot irányítottak a Maxibond Holdingot, amelynek Sós volt a vezérigazgatója. A legnagyobb cég a Maxibond volt, két cég kapcsolódott hozzá közvetlenül a Maxagró a mezőgazdasági témákra és a Maxmetált a fémipari szállításokra ez utóbbi ciprusi bejegyzésű off shore cég voltt. .Az Oil Bond természetesen még mindig működött. önálló cégként, de a holding tagjaként. Igy dolgozott a Bond Security is.

Az elmúlt időszakban A Maxagro megvette a gépállomást és nagyszerű üzletet csinált vele az ott lévő olajtárolók miatt, ami az Oil Bond telepként üzemeltetett

Az Andrássy úti irodát rég kinőték ott már csak Vizer maradt meg Vera.

A Holding a belvárosban vásárolt egy irodákat minden cég ott működött. Már vagy harmincan dolgoztak a cégeknél, nagy része nyereséges volt. Ugyanakkor nagyon kevesen tudtak róluk, és azok is nagyon keveset. Az első, amit a dolgozókkal aláírattak egy titoktartási nyilatkozat volt. Az egyéb nem kívánatos kíváncsikkal Kelemenék foglalkoztak.

Sós ma nem ment be az irodájába meglátogatta Vizert az Andrássy úton 

Hogy vagy vezérem? -kérdezte Vizer miközben hellyel kínálta

És a nyugdíjas? kérdezett vissza Sós

Öregesen de megvagyok! Hogy mennek a dolgaink?

Általában jól részletesen még jobban úgy néz ki ez a világ nekünk való

Mire gondolsz?

Itt mindenki hülye az Oroszoknál mindenki korrupt csak lavírozni kell

Ez így van mesélj egy kicsit részletesebben a cégekről

Nézzük a Maxmetalt

Kapcsolatot találtam a Magnyitogorszki kombináttal megkapták az export jogot és volt engedélyük még hulladékra is. Ez igen jó lehetőségnek tűnt ezért odautaztam.  Három napot voltam kint elég szörnyű város, de az igazgató nagyon jó ember. Igazi régi módi elvtárs így hamar szót értettünk.

 Nem pénz kellett nekik mert azért nem tudnak venni semmit, hanem árú élelmiszer cukor, meg ilyesmi, gondoltam ez még jobb, mint a valuta. Az elveket megbeszéltük a részleteket meg az embereivel. Próbaképpen elindítottak egy szerelvény hulladékot.

Mi az egész szerelvényt   ahogy megérkezett rögtön tovább adtunk papíron az egyik  egy off shore cégünknek, és továbbítottuk az olaszoknak. Nekik az áru megfelelt ki is fizették ez durván 600.000 dollárt árbevételt jelentett Cipruson.

Mi azonnal indítottuk az élelmiszert meg a cukrot, ami meg is érkezett mindenki elégedett volt, és olyan 50 % -t kerestünk a dolgon.

István mindig mondtam csak el kell kezdeni

Igen és már abba is kellett hagyni, mert a hulladék exportot meg tiltották, a kombinátnak. De megoldjuk most betonvasat szállítanak a konstrukció ugyanaz megérkezik át papírozzuk irány Olaszország árbevétel megy Ciprusra onnan fizetünk a kombinátnak. A Maxmetal haszna csak az árrés, de az is elég szép.

Ügyes és most is megy?

Igen úgy néz ki most nincs gond, de ez minden nap változhat

A másik ami jó pénzt hoz az Oil Bond az olaj tudod, amit most mindenfele nagyban szőkítenek az országban

Igazság szerint nem tudom az mit jelent

A lényeg az, hogy behozzák a fűtőolajat ki szűrik belőle a színező anyagot és eladják gázolajnak

Mi is ezt csináljuk?

Nem mert ez csalás! Mi behozzuk az olajat letároljuk és van egy csomó cég, akinek nincsenek egyenes orosz kapcsolatai azok tőlünk vásárolnak.  Hogy aztán mit csinálnak vele az nem a mi dolgunk. Sok pénzt termelnek és egyre többetCsak most már valami komoly védelem kell a telepre mert egyre durvul a helyzet az olajvilágban.

Kelemen mit mond?

Tud olcsón oroszokat, de gondoltam megkérdezlek

Jöjjenek azok legalább kemények

Akkor intézzük

Más a bátyám helyesebben nagybátyám meghívott disznótorra még karácsony előtt, és lenne arra néhány föld, amit megmutatna nekünk lejönnél

Nem azt hiszem ott túl sok emberrel kéne találkozni tudod, hogy azt nem szeretem, de te menjél mindenképpen és egyél mindent, amit kínálnak, na meg vegyél is. -mondta Vizer nevetve. Majd Kelemen levisz egyben megnézi a telepet

Ahogy gondolod, én csak javasoltam

El ne kezdj megint sértődni! Magad is tudod miért van ez igy Te vagy a valaki én a senki, és ennek igy kell lennie.

Bocsánat igazad van.

 Amúgy család gyerekek?

Minden rendben igaz ritkán látnak elég sok a munka, nem panaszkodni akarok csak tényleg

Ne mindent te csinálj

Azt nem lehet és ezt te is tudod, nincs semmi baj bírom még fiatal vagyok

Az igaz, én most néhány hónapra elmegyek Ciprusra, ha nagyon nagy szükség lenne rám Vera utol tud érni, de tavasszal már itt leszek. Addig is István csak úgy, mint eddig ügyesen

Jól van remélem nem lesz olyan, amivel zavarni kéne minden esetre érezd jól magad.

Úgy lesz köszönöm

Jól van én meg a jövő héten lemegyek a rokonokhoz úgyis rég óta nem voltan náluk.

István most már Mercédesszel és sofőrrel érkezett Nyírlaposra de nem a faluba mentek, hanem az egy éve megvásárolt vadásztanyára. A tanya körülbelül három kilométerre volt a falutól azelőtt a TSZ tulajdona volt, már akkor is vadászházként üzemelt. Kicsit rendbe hozták és István itt szokott lakni, ha erre volt dolga.

Kiszálltak a kocsiból és körül néztek a ház körül rend volt.  Látszott volt itt valaki mert letolta a havat az ajtóig.

Klassz hely mondta Kelemen

Az kár lett volna hagyni tönkre menni, azért vettük meg, menjünk be helyezkedjünk el szerintem Zoli bátya nemsokára itt lesz

Istvánnak volt kulcsa házhoz bementek kellemes meleg fogadta őket a nagy konyha és nappali szerű helységben a kemence be volt fűtve. Az asztal közepén fehér abroszon kenyér meg egy szál kolbász volt.

Várták a vendéget! -nevetett István

Két szoba volt a földszinten abban helyezkedtek el, mire végeztek kocsi állt az övéjük mellé a két Szabó apa és fia érkezett. Az öregen szinte nem látszott a kor pedig már a hetvenet haladta.

István Isten hozott

Zoli bátya, kis Zoli ismerkedjetek meg barátom Kelemen Péter a Bond Security vezetője

Isten hozott Péter ugye tegeződhetünk

Megtisztelsz Zoli bátyám

Elhelyezkedtetek?

Igen minden rendben

Jó akkor a következőt javaslom előszőr is harapjunk egy falatot aztán igyunk egy kortyot, utána dolgozzunk.  Zoli elvisz minket a telepre mert ott úgyis ő a gazda. megnézitek utána visszajövünk, estére jön néhány barátunk aztán eszünk meg beszélgetünk, én fogok főzni már elő van készítve a vaddisznó. Jó lesz így?

Te vagy a parancsnok errefelé. -mondta István

A telep vagy a volt gépállomás nem volt messze csak az ellenkező irányban a falutól. Szabóék kocsija egy UAZ úgynevezett parancsnoki dzsip volt

Ez igen! Ilyenbe is rég ültem. -  mondta Kelemen

Ide ez kell mondta az öreg Szabó nem a Mercédesz rossz az út arrafelé

Azért húsz perc alatt odaértek bár az út tényleg rossz volt látszott, hogy leginkább teherautók traktorok használják. A volt gépállomás valóban jó nagy területen feküdt kocsival körbe járták a területet a szinte jelképes kerítés mellett. Az olajtároló ciszternák a terület szélén voltak a földbe ásva egymástól legalább száz méterre. Idáig jött egy vasúti sin, aminek a másik vége Záhonynál volt.

Ez a terület valamikor a honvédségé volt. -  mondta az öreg Szabó

Innen látták el a határőrséget üzemanyaggal aztán mikor a határőrség megszűnt ezt is itt hagyták és a TSZ.-hez került. Mi csak egy tartályt használtunk idáig, most, hogy az OilBond használja a ciszternákat  nem ritkán olajos vagonok is álldogálnak itt és sajnos egyre gyakrabban előfordul lopás. De menjünk nézzük meg az irodát is.

Az iroda a telep elején volt elég messze a tartályoktól. Itt volt a tulajdonképpeni gépállomás is egy hatalmas fedett szín néhány géppel, traktorral. Meg egy nagy hosszú épület a javító műhely. Tél volt és délután ilyenkor már csak egy őr volt a telepen

Jó estét István bácsi! Köszönt a fiatal Szabó az irodába üldögélő öregnek

Szervusz Zolika felelte aztán észrevette a többieket és felállt Szervusz Zoltán jónapot az uraknak mondta. Megkérdezhetem mi járatban?

Csak megnéztük a helyet István, mondta az öreg Szabó. Lehet egy kicsit megerősítjük az őrzést. Ezért jöttünk. Lehet, hogy az úr emberei mutatott Kelemenre fogják őrizni persze veled együtt! - tette hozzá megnyugtatóan az öreg Szabó

Hát Zoltán az igazat megvallva kéne is mert kevés vagyok ide egyedül a kutyával

Kérdezhetek valamit magától István bácsi? fordult az őrhöz Kelemen

Persze hogy kérdezhet, de miért nem ülnek le mutatott az ott lévő székekre az öreg

Hogy jönnek ide be idegenek?

Ide be nem jönnek hátra mennek a tartályokhoz kocsival aztán ott vételezik az olajat

A földben lévő tartályokból?

Nem azókbó nem tudnak mert a szivattyúkat innen köll kapcsolni oszt az ki van kapcsolva szinte mindig mutatott egy sor kapcsolóra a falon

Csak ha vagon áll be akkó gyünnek.

És nem tudja kik azok, akik idejárnak?

Tudja azt mindenki pislogott a föld felé az őr

Ki mindenki?

Te is tudod Zolika nézett a fiatal Szabóra csak errefelé nem jó erről beszélni

Mindenki a fiatal Szabóra nézett az meg csak mormogott

Az idősebb Szabó felcsattant ne morogjál ne az öreget mocskold, hanem mond meg ki az ha tudod

Hát az apósom volt emberei és néhány helyi cigány ők leggyakrabban

Kelemen Istvánra nézett aztán csak legyintett akkor ez nem nagy gond! - mondta

Az öreg őr magyarázkodott ne haragudj Zolika azt hittem apád is tudja

Hagyja már István bácsi nem kell tovább magyaráznia! csattant fel a kis Szabó

Ne kiabálj egy idős emberrel főleg akkor ne, ha igazat mond! - dörrent rá az apja

Elköszöntek aztán indultak visszafelé elég komor volt a hangulat a kocsiban. Mikor megérkeztek az öreg Szabó elnézést kért és elvonult a fiával.

Mikor visszajöttek mindketten elnézést kértek.

A fiatal Szabó az Oil Bond alkalmazottja volt így István hozzá fordult

Mennyi lehet az eddig ellopott olaj?

Olyan 3000 liter

Nem kevés. És tulajdonképpen miért nem szóltál erről?

Rég voltál itt változott a világ ezek most itt az urak

Kik? kérdezte Kelemen

Hát ezek a jobboldaliak vagy hogy mondjam.

Itt nálunk a hangadó néhány nagydarab cigány, akik nagy részt csempészetből meg lopásból élnek, némelyik valamikor az apósomnál dolgozott onnan ismernek. Aztán gyakorlatilag megfenyegettek, ha nem nézem el nekem annyi. És mi most itt lakunk a faluban féltem egyszerűen. Apámnak nem akartam szólni mert az amilyen nekik megy aztán csak neki lesz baja.

Sajnos igaz, amit a gyerek mond. Engem nem bántanak mert tőlem még félnek, de amúgy már azt hiszik övék a világ. Belém is akaszkodtak a kocsmába le vén kommunistáztak aztán mikor mondtam, hogy le lövöldözőm őket, mint a kutyákat abbahagyták mert tudják megtenném.

Azt hiszem ez az egész egy helyi probléma és megoldható. -mondta Kelemen

És hogyan Péter? -kérdezte István

A szokásos módszerrel pénzzel és erővel a telepet rendesen be kell keríteni kell két három komoly kutya ebben Imre tud   segíteni. Az egyik emberem hobbija a kutyakiképzés mindig van vagy tíz kutyája, Mondta a két Szabónak Kelemen  

Ez a pénzkérdés. Aztán lejövünk ide olyan négy emberrel egy hétre itt ellakunk és rendet csinálunk a faluba., az lesz az erő. Mindenki félni fog nem csak Zoli bátyámtól de még a nevétől is.

Az öreg Szabó főzött, de közben figyelt most megszólalt:

Jól beszélsz Péter ez a megoldás szét kell ütni a csürhe közt, mint régen. -nevetett hozzá

Közben megjöttek a vendégek és nem beszéltek többet a telepről. Szabó jó nagy társaságot hívott ott volt a felesége meg a menye és még néhány asszony, hogy legalább a tálalásban mosogatásban segítsenek és személyükkel díszítsék a nagy asztalt

Zoli most aztán tényleg előre iszunk a medve bőrére, hiszen csak holnap öltök nem. -kérdezte az egyik rokon

Ne izgulj az még mozog ez meg vad négy napja lőtték, a munka megvár holnap jöhetsz is. -mindenki nevetett

Mikor már ettek az egyik asszony szólalt meg István aztán az alma nem érdekel titeket?

Hogy gondolja Piroska enni? Mert úgy igen

Jó hát, ha viccelni akarsz csináld én csak kérdeztem

Jól van na meg ne sértödjön már miről lenne szó?

Azt tudod gondolom, hogy az orosznak nem kell már az alma oszt errefelé már a kivágáson gondolkodnak Patajon tudod a szomszéd faluba valamikor működött egy kis feldolgozó aztán otthagyták most zárva van. Be kéne indítani én ott dolgoztam régen ment az jól.

István Szabóra nézett

Meg tudjuk nézni mondta, ha holnap nem is de utána

Másnap a vendégeket felmentették a disznóvágás, munkás része alól így a rokonnal Piroskával átmentek a szomszéd faluba megnézni az alma feldolgozót. Kiderült, hogy nem egyszerű dolgozója, hanem művezetője volt a kis üzemnek, ami nem is volt olyan kicsi.

A kulcs egy szomszédnál volt, aki kérdés nélkül odaadta Piroskának. Az üzem ahogy ők hívták a falu közepén volt egy körülbelül nyolcszáz négyzetméteres csarnokban. Piroska pontosan elmondott mindent kapacitást gépállapotot csak azt nem tudta, hogy most kié az üzem.

Nem baj Piroska vigasztalta István majd ügyvéd Gyuri kideríti.

Mire visszaértek már majdnem lehetett enni pontosabban már lehetett mert volt friss töpörtyű meg minden a társaság már előnyt szerzett az italozásban is. De szokva voltak bírták az italt.

Klassz az üzem mondta István Szabónak majd szólni kell ügyvéd Gyurinak nézzen utána

Meglesz öcsém de most már ne dolgozz csak egyél igyál

Gyere bemutatlak valakinek

Péter bácsi ő itt István az unokaöcsém vele mennénk meg a barátjával holnap hozzád

Gyertek Zolikám, vagy lehet együtt megyünk mert lehet itt éjszakázom a faluban a rokonaimnál

Még jobb Péter bácsi akkor holnap addig csak egyél igyál ahogy illik

Köszönöm Zolikám

Ő a hegybíró Tokajban holnap hozzá megyünk van néhány eladó szőlő arrafelé.

A disznótor fénypontja a korai vacsora, amikor is megkóstolják, amivel annyit dolgoztak.

Másnap reggel megint az UAZ -l indultak Tokajba, a hegyre kár lenne a szép autóval menni mondta Szabó. A hegymester már ott volt megmutatta az elég lepusztult szőlőket, amiket eladásra kínáltak,

Tudod Zolikám kincsek ezek, kis pénzzel és munkával gyönyörűek lehetnek

István mit szólsz hozzá?

Vegyünk belőle Zoltán bátyám amennyit csak lehet, ügyvéd Gyurka dolgozzon

Hallotta Péter bácsi intézkedünk

Jól teszitek, de azért a pincémet megtisztelitek?

Meg köszönjük, hogy nézne ki, ha kostoló nélkül mennénk el Tokajból? – nevetett Szabó

Délután bementek Várdára az ügyvédhez ellátták feladatokkal aztán visszamentek a vadászházba. Szabó elköszönt tőlük a két pesti még egy kicsit kóstolgatta a bort, amit Tokajból hoztak.

Tulajdonképpen honnan ismered Vizert? - kérdezte Kelemen

Szerinted?

Azt hiszem értem

Nem egy óvodába jártunk az biztos, de volt néhány hasonló iskolánk

Bízik bennem ahogy benned is és ugyanannyira

Hogy érted?

Szerintem nem bízik senkiben teljesen, és ez igen jó tulajdonság, ritkán csalódik

 Igazad lehet ismerem vagy tíz éve, de igazán azt sem tudom kicsoda

Ahogy én sem, de ez nem baj amíg nem akarod átverni

Nem gondoltam ilyenre. Na jó hagyjuk Vizert mikor jövünk ide vissza?

Talán tavasszal lenne a legjobb.

Az jó az elég a felkészüléshez

Másnap reggel visszajöttek Budapestre.

1993

Tavasszal végre volt egy kis idő úgy gondolták ideje lenézni Szabókéhoz. Az almafeldolgozó újra működött kft. formában Piroska volt az igazgatója a kis Zoli felesége meg a kereskedelmi vezetője.  A tokaji szőlőket is megvették, és a telepet is bekerítették tulajdonképpen elégedettek lehettek, a terveiket megvalósították.

Az öreg Szabó is meglepte őket mert mire lementek már polgármester volt.

Tiszteletünk Polgármester úr! - köszönt István mikor Kelemennel kilépetek a kocsiból

Tőled legalább több észt vártam. -mondta Szabó miközben megölelte

Nem volt neki elég a maga baja az egész falué köllöt. -hangzott a konyhából a nénje hangja

Na most ezt akartad? -mondta nevetve a bátya

Üljetek le! Te meg asszony hozzál valamit a vendégeknek ne kárálj

Isten hozott István meg magát is Péter szaladt ki a konyhából a nénje mindjárt kész a tepertős pogácsa oszt lehet kóstolni

Az jó lesz szerintem megvárjuk! mondta nevetve István

Mit tölthettek?

Sört, ha lehet mondták szinte egyszerre. Aztán mi újság bátyám csak jó híreket hallottam innen

Mert a rosszall nem dicsekszünk

Miért van az is?

Ugyan István azt gondolod errefelé minden simán megy, gondolsz egyet megveszed oszt már minden rendben van?

Hát nem?

Közel sem

Miért mi a gond helyesebben mivel van gond?

Ha azt mondanám mindennel azt hinnéd túlzok pedig nem annyira. Mit gondolsz többek közt miért vállaltam ezt a polgármesterséget, megmondom mert valamiféle védettséget ad.

Te soha nem éltél falun fiam nem tudod, hogy működik ez. Itt harmincéves haragok vannak a családok között mind a mai napig. Tudod milyen kravál volt itt mikor engem elnöknek választottak, mert, hogy mi önálló gazdák voltunk saját földünkön az itt élők nagyrésze meg zsellér volt, megkaptam már harminc évvel ezelőtt is, hogy én nem fogok megint a Szabónak dolgozni. Sok év kellett mire valahogy megbékéltek.

Most, hogy jött megint a lehetőség a gyűlöletre az irigységre megint kiabálnak csak most nem a földnélküli zsellérek, hanem a semmitevő naplopók, akik soha nem akartak dolgozni, megmondom én, ha nem is tetszik mindenkinek a cigányok. Most ők a hangadók és most kommunista lettem, én, akit nem vett fel a pártba a zsellér pártitkár mert földem volt. Röhej fiam közröhej, itt minden harminc évben kell egy kis szabadrablás egy kis felfordulás.

Ezért vállaltam a falu vezetését, hogy itt mégse legyen felfordulás, elég, hogy a Tsz-t megszüntették. Az emberek támogatnak, de félnek is a sok semmirekellőtől.

Miért nem szóltál erről Bátya?

Ugyan már nem vagyunk mink gyerekek valahogy megoldjuk.

Akkor most beszéljen konkrétan Zoli bátyám! - vágott közbe Kelemen

Ahogy akarod Péter. -  válaszolt Szabó

Kezdjük a teleppel bekerítettük ahogy megbeszéltük két hétig nyugalom volt aztán átvágták a kerítést szerencsére a vagonok üresek voltak, így dühükbe megpróbáltak egyet felgyújtani az öreg kutyáját meg agyonverték, szegényt egy hétig vigasztaltam. A kerítést megcsináltattam az öreg mellé felvettem még egy embert most egyelőre csönd van. De kis Zolinak már beszóltak, hogy ha nem lesz olaj baj lesz.

Van egy hombárunk itt a falu szélén ott gyűjtjük össze az almát mert az üzemnél nem fér el. Tudjátok ott nincs szabad terület.

Egy hete éjjel feltörték és vagy két teherautónyit elvittek belőle, gondoltam dögöljenek meg kellett valakinek valamiért, hát nem megtaláltuk leszórva nyolc kilométerre a falutól a szemét között. Csak ártani akartak nekünk.

És tudja ki szervezi ezeket vagy kik csinálják?

Egy két hangadót tudok nagyon nem tetszik nekik, hogy én újra valaki vagyok, meg hogy néhányan a faluból újra összeálltunk. Bűnözők ezek csempészetből élnek, meg uzsoráznak. Na az ellen is beszéltem annak se örültek. Egy két cigány család, de vannak magyarok is köztük.

Zoli bátyám üres most a vadászház? -  kérdezte Kelemen

Üres miért ott fogtok aludni, nem?

Ha úgy gondolod igen köszönjük, de nem azért kérdeztem

Lehívnék ide néhány embert, akik egy ideig itt maradnának. Ha jól emlékszem erről már beszéltünk.

Igen beszéltünk, aztán annyiban is maradt. -mondta Szabó

Kelemen Sósra nézett az csak megvonta a vállát és csak azt mondta

 Intézkedj! Halkan meg azt morogta néma gyereknek….

Kelemen átment a szobába telefonálni mikor visszajött csak annyit mondott

Holnap itt lesznek két kocsival négyen meg négy kutya.  Tudjátok Imre kutyák nélkül nem megy sehová. - tette hozzá magyarázólag

Tőlem tigriseket is hozhattok. - mondta Szabó

Néha a kutyák jobbak. -nevetett Péter

A nap többi része gyorsan eltelt. Átmentek Tokajba megnézni a szőlőket, amin a hegybírónak köszönhetően már látszottak a változások.

Jövőre talán már borotok is lesz, mert pincét azt szerkesztettem nektek, volt itt egymás mellett két romos azt rendbe hozattam. Megy róla a számla Zolikám kezdjél gyűjteni

Megnézhetjük? – kérdezte István

Meg hát a tiétek!

A pincék sétányira voltak a hegygazda pincéjétől, tényleg egymás mellett, elég nagyok voltak ajtó zárta el őket a kis külső helységektől.

Bátya nem kéne ide építettni egy nagyobb valamit?

Majd utánanézek, de nem lehet mindent egyszerre. -mondta Szabó

Jól van csak egy ötlet volt

István látta, hogy a bátyját most nem ez a szőlő érdekli a legjobban, csak udvarias akart lenni és idehozta őket. Azért meg kóstolták a borokat és vittek belőle haza is.

Este még sokáig beszélgettek a vadászházba olyannyira, hogy Szabó is ott aludt. Reggel korán kocsikra és kutyaugatásra ébredtek. Még hét óra sincs morgott István ezek mikor indultak.

Kimentek a házból az udvaron négy fiatal terepruhás ember állt meg négy kutya két láthatóan kölyök két idősebb.

Jelentkezünk Főnök üdvözölte Kelement az egyik férfi, akihez láthatóan a kutyák tartoztak

Jó reggelt Fogarasi nem tudtak aludni? Mikor indultak?

Éjjel főnök a kutyák miatt nekik jobb így mert alszanak, miért túl korán érkeztünk? -kérdezte mosolyogva

Nem éppen jókor mindjárt lesz kávé addig ismerkedjetek meg Szabó Zoltán a helyi polgármester és Sós István ő meg a cég tulajdonosa róla már talán hallottak.

Fogarasi Imre a kutyás ő a csoport vezetője Kovács Sándor és Kovács Béla a két fiatalember testvérek volt hivatásos katonák és utoljára, de nem utolsó sorban mutatott egy idősebb férfira Kelemen ő Nagy Zoltán volt és jelenlegi kollegám

Gyertek be! - mondta Szabó gondolom a kutyák kinn maradnak mindjárt készítek nekik vizet

Igen kinn maradnak mondta Fogarasi de inkább én adnám a vizet mert csak tőlem fogadják el

Okosak mondta Szabó

Azok! -  mosolygott Imre

A négy kutya kaukázusi pásztor volt a két nagyobb egyenként hároméves hím és nőstény a két kisebb még szinte kölyök egy éves voltak és mindkettő hím. Mikor Imre kivitte nekik a vizet Szabó is kiment vele. A négy kutya az udvaron feküdt mikor Imre kiment felugrottak majd az ül parancsra szépen sorba leültek Imre külön tálban eléjük tette a vizet, de nem mozdultak amig azt nem mondta lehet akkor vadul inni kezdtek.

Ügyes mondta Szabó ezeket nem lehet megétetni

Nem senkitől nem fogadnak el semmit, csak tőlem

 Akkor, ha elmész ezeket is vinned kell, mert éhen döglenek

Nem egészen, ha valakit bemutatok nekik, mint gazdát annak engedelmeskedni fognak, lehet akár több ember is mondjuk négynél több azért ne legyen, és ez csak a két nagyra érvényes Astrára és Alexára a fiatalabbak még csak másolják a nagyokat azokat még egy évig legalább képezni kell.

Jó nagyok

Igen Astra a legnagyobb ő hím olyan 65 kiló Alexa kisebb mert ő nőstény olyan 50 a két kölyök Csibész és Király csak 40 kiló talán nem tudom.

A kutyák a nevüket hallva figyeltek, de mivel parancs nem hangzott ültek, mikor Imre azt mondta pihen leheveredtek.

Fegyelmezettek és csöndben vannak

A kaukázusi nem nagyon ugatós kutya mikor megérkeztünk mondtam, hogy köszönjenek azért ugattak.

Itt jó dolguk lesz mondta Szabó

Reméljük mondta Imre, aki büszkén végignézett a kutyákon mielőtt bementek.

Bent közben készült a reggeli és tervezték a további feladatokat.

Zoli bátyám az első feladat veled szerződést kötni, hogy a Bond Security segíti a rend fenn tartását a faluban addig amíg ki nem alakítunk egy Polgárőrséget.

Rendben lesz ez így?

Részemről biztos. -mondta Szabó. Ma vasárnap van holnap megcsináljuk kihirdetjük, kitáblázzuk ahogy kell. Addig ismerkedhettek a faluval. -tette hozzá

Sós vasárnap este Nagy Zoltánnal hazament Pestre úgy gondolták négy ember elég lesz a terveikhez.

Hétfőn megcsinálták a szerződést a falu tulajdonképpen ingyen kapta a szolgáltatást, mindent a telep, azaz az OilBond fizetett, de ezt nem hirdették ki.

Kihirdették, hogy a faluban Polgárőrséget szerveznek, és a szervezés ideje alatt a rendért és biztonságért a Bond Security felel. A polgárőrségbe jelentkezni lehet a „Sanyinál” Kelemen Péter úrnál. 

A Sanyi az egy étterem kocsma volt a falu közepén az igazi neve Zöldfa volt, de évtizedek óta mindenki Sanyinak hívta az első vezetője után. Ennek a belső udvarában üldögélt délután Kelemen Szabóval a jelentkezők nem nagyon zavarták őket. Imre kint volt a vadászházba a kutyákkal a két Kovács meg járőrözött a feliratos kocsival.

Péterkém te is tudod, hogy ez így nem fog menni. -mondta Szabó

Mire gondolsz Zoli bátyám?

Erre a hülyéskedésre, hogy most itt ülünk aztán majd jönnek jelentkezni a helyiek, röhej

Miért?

Azért, mert a HMCS-k most is ott ülnek a Kofába és rajtunk röhögnek

Mi az a HMCS?

Nem tudod hát helyi menő csávó! -nevetett Szabó. Tudod ez errefelé máshogy megy, mint városon itt régen a csendőr, de utána a rendőr is előszőr levert egy hatalmas pofont és csak utána kérdezett.

Most itt ez a Rezes gyerek ő a fő hangadó jobb kocsival járkál, mint én, ha megállítja a rendőr azt mondja ő magán vállalkozó ez ma a csoda szó senki nem tudja mit takar.

Régen a Szilasi úgy hívták az itteni körzeti bizalmit csak kivette volna az autóból azt mondta volna neki ilyet te becsületesen meg nem kerestél azt kész! De ma demokrácia van nincs Kmb és ha lenne körbe röhögnék. Tudod nem mondhatnék ilyet mert itt én a törvény embere is vagyok, de ezek csak az erőből értenek

Értem Zoli bátyám lehet úgyis, akkor most látogassuk meg azt a Kofát

Szóltak a járőröknek, hogy jöjjenek értük és átmentek a piac mellé ott volt a Kofa

Itt többen voltak, mint a Sanyinál késő délután volt néhányukon látszott, hogy munkából jött. Néhányukon meg az, hogy munka helyett, hogy itt voltak egész nap.

Elég nagy feltünést keltettek mikor bementek, volt egy kis morgás, de hamar csönd lett.

Leültek egy asztalhoz az egyik Kovács elment és hozott négy sört, a kertben csönd volt végül az egyik asztalnál megszólalt valaki

Na mi van Szabó begyüttél a james bondokkal most osztán szarjunk magunk alá? - a kocsma röhögött

Nem jelentkeztek pógárzsarunak? Tán nincs kedvük ütközni a romákkal? -megint röhögtek

Kelemen állt fel és elindult a hangadó felé

Te vagy itt a helyi viccesgyerek te nevetetted a kocsmát?

És ha igen ez nem bűn vagy igen?

Az, hogy mi a bűn vagy mi nem azt itt most én döntöm el azt tudod ugye?

Ismerem a fajtád állt fel most már a férfi is nagy a pofád mert flepnid van oszt, ha megütlek elvisztek hatósági közeg elleni erőszakért

Tévedsz mi magán cég vagyunk nem hatóság, úgyhogy, ha nagyon bátor vagy üss meg nem foglak bevinni sehová itt verlek meg de nagyon

Nagy a pofád Tata mert nem tudod ki vagyok én

Most be akarsz mutatkozni vagy tényleg erős vagy

A nagydarab ember legalább húsz kilóval volt nehezebb és legalább annyival fiatalabb is Kelemennél elindult felé.  Kelemen kihátrált az asztalok közül egy szabadabb helyre, de még a kezét sem emelte fel.

 Megált várta mi történik az ellenfelének nem volt választása vagy támad vagy szégyenbe marad. Valami bokszoló állás szerűt vett fel és elindított egy paraszt lengőt, meglepetésére Kelemen nem hátra lépett, hanem előre kikerülte az ütést és erősen megrúgta a térdét hátul, épp térdre esett volna mikor állcsúcson vágta. Nem térdre esett, hanem hasra és akár számolni is lehetett volna rá.

Kelemen odament a fekvő emberhez megnézte a pulzusát

Nem kell mentő mondta. Akar még valaki verekedni nézett körül, de senki nem akart ránézni

Azt hiszem mehetünk mondta az asztalnál ülőknek.

Mikor mentek a vadászház felé az öreg Szabó szólat meg

Ez volt az egyik Rezes gyerek a fő hangadó, meg uzsorás

Nem volt nagy ügy

Az lehet, de most számolj vele, hogy jönnek családostól visszavágni

Megpróbálhatják

Lesznek ám vagy húszan

Akkor szólunk Imrének és elengedjük a két nagy kutyát.

A vadászházban várták, hogy valóban jönnek -e a Rezesek a nagykaput bezárták a kutyák szabadon voltak engedve őrzés paranccsal. Imre azt mondta a kutyák jelezni fognak, ha jön valaki.

Egy kis idő múlva a kutyák ugatni kezdtek, meg is érkezett Rezes család mindenféle botokkal husángokkal felfegyverkezve. Már sötét volt így csak annyit láttak, hogy sokan vannak.

Kelemen kiment a vadászház kapujához vitt magával egy „bömbit” azon keresztül beszélt

Na emberek a helyzet az, hogy amit most csinálnak törvénytelen kérem menjenek haza!

Megyünk ám miután kitépem a szívedet mocskos féreg kiabált Rezes, akit levert a kocsmában

Figyelmeztetek mindenkit, hogy ez magánterület, aki a kapun belép az magántulajdont sért és jogunk lesz erőszakot alkalmazni, a területet kutyák védik, akik veszélyesek, nekünk vannak önvédelmi fegyvereink, amiket, ha kell használni fogunk.

Még egyszer felszólítok mindenkit menjen haza addig amig nagyobb baj nem történik. -kiabált Kelemen a hangszóróval

Meg a kurva anyád megeszünk bazd meg a korcsaiddal együtt üvöltötte a hangadó

Az emberek elindultak a bezárt kapu felé amikor meglátták a két hatalmas kutyát. A kapu zárva volt át kellett volna mászni rajta, de erre valahogy senkinek nem volt kedve. Valamelyik okos kitalálta, hogy a kutyák félnek a tűztől ezért fáklyákat csináltak., és kezdték bedobálni a kerítésen, bár a kutyák nem féltek tőle inkább csak megvadultak Kelemenék úgy érezték itt az idő elég volt a türelemből

Kelemen ismét kiállt a hangszóróval utolsó figyelmeztetés, ha nem hagyják el a területet fegyvert használunk

Azok nem mentek el egyre nagyobb fáklyákat dobáltak a kertbe.

Kelemenék kijöttek a házból a négy engedélyezett flóbert fegyverükkel és gumilövedékkel rálőttek a csoportra. Azok futottak, mint az eszementek mert azt hitték élessel lövik őket. Tíz percen belül nyomuk ne volt.

Ez gyors volt mondta Szabó

Még nincs vége mondta Kelemen jöjjön velünk Zoli bátyám mutassa hol laknak ezek

Két kocsival mentek majdnem megelőzték a menekülőket, akik alig győztek bemenni a kapun mikor odaértek

Hogy hívják azt a nagy darabot Zoli bátyám?

Rezes Kálmán

Rezes Kálmán jöjjön ki kiabált a bömbivel Kelemen

Néhány perc múlva előjött egy ember az egész család kísérte a Kálmánt nem lehetett látni.

Maga kicsoda? - kérdezte Kelemen

Én Rezes Bálint vagyok a Kálmán apja

És maga is benne volt ebben a tervezett lincselésben

Nem mondtam nekik, hogy ne csinálják, de italosak voltak mindannyian!

Hányan laknak itt mekkora a család?

Hát olyan tizenketten

És miből élnek? Dolgozik valaki?

Nem! Segélyből élünk nem igen dolgozik itt senki, mert nincs munka

Van munka csak nem akartok dolgozni! -vágott közbe Szabó

Nos holnap, aki dolgozni akar bemegy a polgármester úrhoz munkáért, aki meg verekedni akar meg bosszút állni az számoljon azzal, hogy eltávolítjuk a faluból, és ne kérdezze milyen jogon. Azon, amit megértenek értnek az erő jogán. Értve vagyok. Ez a rend és én vagyok az új seriff a faluban. Jó éjszakát. -kiabált a hangszóróval Kelemen

Visszaültek a kocsikba hazavitték az öreg Szabót, aki végig röhögte az utat

Péter ez a serif duma ez mindent megért, amúgy meg igen szakemberes intézkedés volt gratulálok.

Köszönöm Zoli bátyám szerintem holnap már lesz jelentkező polgárőrnek is.

Igaza lett másnap már válogatni is lehetett a jelentkezők között. Kelemen meglepetésére ott volt Rezes Kálmán is megszólította a fiatalembert

Komolyan gondolja, vagy csak idejött balhét csinálni?

Nem akarok balhét beszéltem a faterral igaza volt dolgozni kéne ez a seriffkedés pont nekem való lenne mert higgye meg van itt nekem tekintélyem

Elhiszem sőt alkalmazom, mondok még valamit vezető lehet négy embert akarunk felvenni a másik hármat maga választja ki. A feltételeim a következők és most nagyon figyeljen lesz egy hét kiképzés volt katona?

Nem

Sitten volt?

Igen hat hónapig lopásért, de már régen- válaszolta Rezes kicsit zavartan

A lényeg, hogy tudja mi a rend és fegyelem, mert azt fogunk követelni, ez az első a második maga lesz a főnök minden beosztottjáért személyesen felel. akármit csinálnak maga felel értük.

 Megértette, amit mondok?

Igen főnök!

És így is vállalja a munkát?

Igen főnök

Tudja ki lesz a főnöke?

Nem

A polgármester neki kell elsősorban megfelelnie, menni fog?

Igyekezni fogok! -mondta Rezes látszott rajta mindent elvállalna csak felvegyék

Akkor részemről rendben hiszek abban, hogy a rablóból lesz a legjobb pandúr remélem nem csalódók.

Nem fog

Akkor válasszon ki még hat embert maga mellé

Hatot? Nem azt mondta négyen leszünk?

A kiképzés alatt három biztos kihullik őszintén remélem maga nem

Igyekezni fogok. mondta Rezes kis félelemmel a hangjában

Szabó kételkedett a döntésbe de Kelemenre bízta, azért mondta neki

Péter kutyából nem lesz szalonna cigányból meg rendes ember

Ezt felejtse el Zoli bátyám mert akkor itt soha nem lesz béke. Hány cigány él a faluban?

Olyan húsz család legalább százhúsz ember

Na látja mit akar velük csinálni elzavarja őket?

Dehogyis legtöbbjük rendes dolgozik

Na látja mi meg a legrosszabból legjobbat csínálunk

Úgy legyen nevetett Szabó.

A két Kovács egy hétig napi tíz órában hajtotta képezte őket valóban hárman önként feladták Kálmán szenvedett lihegett futott, de megcsinált mindent. Nem adta fel.

Egy hét múlva ki voltak képezve egynek volt jogosítványa is ő vezette a járőr kocsit.

A főnök azért nem Szabó lett hanem Fogarasi, aki sokat beszélgetve Szabóval úgy döntött a faluban marad, volt egy régi majorsági épület abból kialakítottak egy kétszobás lakást a területet bekerítették és ketreceket csináltak kutyáknak. Az lett a fő tevékenysége, amit a legjobban szeretett a kutyák nevelése. Közben felügyelte a polgárőröket.

Kilencvenháromban  a Vizer család elhagyta Moszkvát. A lakást úgy hagyták ahogy volt csak személyes dolgaikat pakolták konténerbe és elrepültek Larnacába.

Szása a reptéren várta őket és elvitte őket a város melletti kis faluban lévő tengerparti házhoz. Goga és Nina el voltak ragadtatva a Mama csak hallgatott. Később azt mondta a fiának tudod nem tudom mit csináltál remélem semmi rosszat, de most már igazi burzsujok lettünk. Szása megnyugtatta, hogy semmi rosszat nem csinált csak itt biztonságosabb az élet, mint Moszkvába. Anyja csak sóhajtozott azért örülők, hogy ezt apádnak már nem kellett megélni, menekültek lett belőlünk még ha gazdagok is. A környéken már volt néhány orosz igaz leginkább csak nyáron.

Gogának találtak állást egy Nicosiai bank leányvállalatának vezetését. Persze hogy Szása bankjáét, de a fiú ezt nem tudta.

Nina is jól érezte magát Cipruson hiszen az maga volt a művészettörténet. Tudott foglalkozni az új hobbijával a fotózással, amit valójában szinte művészi szintre fejlesztett. Tulajdonképpen jól megvoltak bár a lángolás elmúlt azért nagyon szerették egymást. A problémát Nina családja okozta Grúziában polgárháború volt. Megbeszélték, hogy idehozatják a szülőket ahogy akkor gondoltál ideiglenesen amig rendbe jönnek a dolgok.

Kibéreltek nem messze tőlük a faluban egy nagy házat a grúz rokonoknak. Akik nemsokára meg is érkeztek innen kezdve Ninának nem volt ideje unatkozni.

Egy két hónap múlva már működött a kis orosz grúz kolónia cipruson.

Közben Vizer megújította a ciprusi állampolgárságát. Erre a magyarországi állapotok miatt is szüksége volt. A szovjet útlevélre adott letelepedési engedélye érvényét vesztette, nem akarta, hogy az új hatóság vizsgálódjon ciprusiként meg hónapokig lehetett az országban, mint turista.

Két hónap múlva Vizer úgy döntött, hogy most már a szigeten rend van elutazhat Budapestre. Moszkván keresztül utazott mert meg akarta látogatni Krjucskovot. Természetesen tudott a sikertelen puccsról meg az öreg szerepéről, de beszélni szeretett volna vele.

Az illetékesek még emlékeztek rá és könnyen megkapta az engedélyt annak ellenére, hogy Krjucskov házi őrizetben volt a nyaralójában, előtte börtönben is volt egy rövid ideig. Mikor nyaralóban kijött elé elég rosszul nézett ki

Szása hihetetlen mi szél hozott az öregemberhez?

Hogy van Vlagyimir Alekszandrovics?

Hogy lehetnék, mint hal a szatyorban még tátog, de már nincs neki sok hátra

De mit ácsorgunk itt gyere hátra a kertbe

Az öreget biztos értesítették a jöveteléről, mert az asztal terítve volt hideg tálakkal és behűtött italok is voltak a földön

Foglalj helyet ritka nálam a vendég készültem

Látom azért mindene megvan

Félnek ezek fiam nem tudják meddig tart a hatalmuk, én a helyükbe kivégeztem volna az olyat, mint én

És már jósok sincsenek

Nem kellenek jósok csak egy kis idő és megint rend lesz

Újra lesz Szovjetunió meg kommunista párt?

Az biztos nem lesz de erős Oroszország az talán igen. Ezt az országot soha nem a párt vezette, hanem a párt nevét felhasználó bürokraták. Ők tették tönkre az országot. Jelszavakat kiabáltak, de a saját kis helyi pecsenyécskéjüket sütögették. Ne gondold, hogy eltűntek most is megvannak és egy kettő nagyon gazdag is lett

De ne erről beszéljünk, hogy mennek a dolgaid?

Jól minden úgy történt ahogy megbeszéltük

Már senki nem tud arról, amit mi megbeszéltünk, nem kell elszámolnod senkivel

Azért én tartom magam ahhoz, amit megbeszéltünk, nem állok be a tolvajok sorában

Rendes fiú vagy Szása most mintha apád beszélt volna belőled és igazad is van az eszme a cél tovább él történjen velünk bármi

És hogy telnek a napjai Vlagyimir Alekszandrovics

Egyformán írok írom az emlék irataimat, már többen remegnek. - nevetett az öreg

Pénzt kínálnak érte csak fizessenek úgyis tőlünk lopták mindenüket, amijük csak van. Nézem a híreket és arra gondolok és ezekért mármint a Lengyelekért, Magyarokért, meg a többiért éheztettük mi a népünket meg áldoztunk katonákat nagy hiba volt. A Gazda az még tudta vaskézzel kell simogatni is.

Szása mosolygott nagyon régen nem hallotta már Sztálint így emlegetni. Meglátjuk mi lesz Vlagyimir Alekszandrovics

Én tudom mi lesz néhány évig még kupleráj aztán jön valaki szerintem egy a miénk közül és rendet vág. Ez lesz remélem még megélem

Adja Isten és adjon hozzá egészséget is

Közben ettek ittak Szása észrevette, hogy a vendéglátója az óráját nézegeti

Ne haragudj Szása menned kell, mert azért börtön ez, ha kényelmes is

Értem! Kérek engedélyt távozni tábornok elvtárs! - állt fel Vizer

Távozhat ezredes

A két férfi összeölelkezett. Szása a kijárat felé menet vette észre az őket figyelő őrt.

Vizer nem akart a lakásba menni aludni inkább egy szállodába ment, és a reggeli géppel visszarepült Budapestre.