Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Hogy is érzem magam?

2016.07.24

 

Egy az Observernek adott  hosszabb  interjú részeként Ron Lauder azt találta mondani:

Leginkább Magyarország teremt a gyűlöletkeltésnek kedvező környezetet Európában. Szerinte ez részben a neonáci Jobbiknak köszönhető. De Magyarországon szobrokat állítanak Horthy Miklósnak, aki szintén náci volt, az alkotmány szövegéből pedig kivették a holokauszt szót – tette hozzá.

Természtesen az egész sajtó felhördült, hogy engedhet magának ilyet ez az ember, és különben is nem állítottak szobrokat Horthy Miklósnak és a holokauszt nem volt az alaptörvényben. Rendben van akkor nézzük:

1. Budapest V. kerület - mellszobor - Szabadság tér, Hazatérés temploma avatása: 2007.;
2. XVI. kerület - emléktábla - Veres Péter út (2009 óta), 
3. XVII. kerület - emléktábla - Szabadság sgrt (2008 óta), 
4. Kenderes - 1993 óta (Jász-Nagykun-Szolnok megye) Horthy kastélya, szoborral, múzeummal, működő középiskolával, "természetesen" az egész városban a holokausztról egy árva szó sincs... Horthy és családja kriptája Tengerészeti (Horthy) Múzeum irredenta Trianon szobával Katolikus templom Horthy családtagjairól mintázott freskókkal,
5. Páty (Pest megye) utca elnevezés az egykori kormányzóról Horthy-köz (2001),
6. Szeged, Horthy csónakház és az odavezető Horthy sétány (csak a sétány 2009-es, a csónakház régebbi, szocialista alpolgármesteri asszisztálással felavatva), 
7. Szeged, Horthy-dombormű (2011) (a korabeli lett visszahelyezve!!), 
8. Csókakő (Fejér megye) Horthy-mellszobor (2012), 
9. Kereki (Somogy megye) Horthy fa szobor a Horthy téren (ahol a szobor van, az a kis turista tisztás Horthy tér egyben - 2012), 
10. Harc község (Tolna megye) Horthy-tábla (2012), 
11. Debrecen Horthy emléktábla (2012) - Református Kollégium - a korabeli lett visszahelyezve, gárdisták és a református püspök avatta!, 
12. Gyömrő (Pest megye) Horthy tér majd park (2012), 
13. Kunhegyes (Jász-Nagykun-Szolnok megye) Horthy utca (2013), 
14. Budapest 2013 november 3 -án, 10 órakor a JOBBIK Horthy Miklós szobrot avasson Budapest szívében, a Szabadság téren.

15. 2013-11-03. Budapest. A Hazatérés Temploma alapkőletétele és az első bécsi döntés 75. évfordulója alkalmából leleplezték Horthy Miklós bronzba öntött mellszobrát a templom előterében.

Valóban a Hősök terén még nincs.

Egyébként olvassuk el a kormányzó úr véleményét a kérdésről:

Horthy Miklós levele gróf Teleki Pálhoz, 1940. október 14-én. 

“Ami a zsidókérdést illeti, én egész életemben antiszemita voltam, zsidókkal sohasem érintkeztem. Tűrhetetlennek tartottam, hogy itt Magyarországon minden-minden gyár, bank, vagyon, üzlet, színház, újság, kereskedelem, zsidó kezekben legyen, és hogy a magyar tükörképe – kivált külföldön – a zsidó. Azonban, minthogy a kormányzat egyik legfontosabb feladatának az életstandard emelését tartom, tehát gazdagodnunk kell, lehetetlen a zsidókat, kiknek minden a kezükben volt, egy-két év leforgása alatt kikapcsolni, és hozzá nem értő, leginkább értéktelen, nagyszájú elemekkel helyettesíteni, mert tönkre megyünk. Ehhez legalább egy emberöltő kell. Én hirdettem talán először hangosan az antiszemitizmust, azonban nem nézhetek nyugodtan embertelenségeket, szadista, oktalan megaláztatásokat, mikor még szükségünk van rájuk.”

 Természetesen megszólalt a Mazsihisz is:

A Mazsihisz elnöke kijelentette, hogy a magyar kormány és a zsidó szervezetek között konstruktív együttműködés zajlik. A magyarországi zsidók pedig biztonságban élnek hazájukban – jelentette ki Heisler. A zsidó hitközségek vezetője arra kérte a Zsidó Világkongresszus vezetőségét, hogy a jövőben az antiszemitizmussal kapcsolatos hiteles információkért a Mazsihiszhez forduljanak.

Egyet lehet érteni Heisler úrral mert valóban biztonságban lehet élni Magyarországon, aki akar gyakorolhatja a vallását és ezért nem éri megkülönböztetés. Tenném hozzá hivatalosan, mert ugyanakkor:

 Egy 2013-as reprezentatív hazai felmérés szerint a „nem antiszemiták aránya 20%. A nyílt antiszemiták aránya meglehetősen magas, 46%. A minta harmada (34%) leplezett antiszemita.

És nem hiszem, hogy az óta sokat javult a helyzet.

A kormány által fenntartott Veritas intézetet az a Szakály Sándor vezeti még mindig aki Kamenyec Podolszkot idegen rendészeti megoldásnak tartja, és

A numerus clausust nem tartja jogfosztó törvénynek, és nem tartja "nulladik zsidótörvénynek sem". "Nemcsak, hogy a törvényben nem szerepelt a „zsidó” szó, de ekkor még nem is definiálta törvény a „zsidót” mint olyat" - mondta. "A numerus clausus egy jogkorlátozó törvény volt, miközben másoknak nagyobb lehetőséget biztosított" -mondta Szakály úr.

Természetesen a kormány hivatalosan elhatárolódott a nyilatkozattól, de Szakály  úr továbbra is igazgató maradt.

A miniszterelnök szavai jutnak, az eszembe ne azt figyeljétek, mit mondok hanem, hogy mit csinálok. Nagyon igaz szavak.

Nekem mint nem vallástartó magyar zsidónak az a véleményem hogy Lauder úr lehet ,hogy tárgyi dolgokban tévedett ,de a lényeget jól látta.