Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Életképek a volt SZU .-ból 4

2009.12.29

Életképek a volt SZU.-ból 4 .

Puccs Moszkvában 1991. Augusztus!

Vasárnap lévén kicsit később keltünk és a szokásos piacra menésre készültünk a gyerekekkel (fiú 3 lány 9 éves) amikor megszólalt a telefon.
Az öcsém hívott Budapestről, hogy valami forradalom vagy puccs van nálunk.
Mondtam neki, hogy hülye nincs itt semmi ,de erősködött hogy a TV.-ben nincs, műsor csak balettot adnak . Megerősítettem ,hogy hülye, mert itt gyakran van balett még délelőtt is.
Azért bekapcsoltam tényleg balett volt. Mindegy gondoltam piacra akkor is kell menni.
A közeli piacra mentünk ahol semmi különöset nem tapasztalva jól bevásároltunk, mert azért mozgott bennem hátha az öcsém mégsem téved.
Közben dél lett mondom, kitűnő akkor meghallgatjuk a kocsiban a híreket. Szinte nem hittem a fülemnek mikor meghallottam Ja
najev hangját, aki szerintem nem kicsit volt részeg .
Mondta a magáét, hogy GKCSP meg, hogy Gorbacsovot megfosztották a hatalomtól meg ilyesmiket. Mondom a családnak úgy néz ki a Pistinek ( öcsém ) igaza van. Itt forradalom van vagy valami ilyesmi. Hazafelé eszembe jutott a legrosszabb, ami ránk várhat, sör nélkül maradok . Mondtam hazaviszlek titeket és még elmegyek sörért . A lányom mondta ,hogy velem jön . a feleségemet és a kicsit a cuccal kiraktuk otthon és irány sörért .

Ez akkoriban nem úgy volt ,hogy lemegyek az üzletbe és veszek .Voltak bejáratot helyeim ahol ládaszám vettem a cseh sört. Az egyik ilyen hely a Lenin sugárút végén volt az volt a legközelebb odamentünk, de nem volt sör. Mondom, a lánynak nem baj gyorsan bemegyünk a Kirendeltségre igaz ,hogy drágább lesz, de ott biztos van . a gyerek még örült is, mert szeretett bejárni mindig kapott valamit a büféből.
Hajtunk, befelé amikor megszólalt :

Apu egy tank jön mögöttünk !

Csak megjegyezni kívánom a tükörhasználat nem tartozott napi tevékenységeim közé. Mai napig az a véleményem, hogy aki mögöttem jön, látja, merre megyek, én meg nem vagyok kíváncsi rá.

De akkor megfordultam és elállt a lélegzetem egy bazi nagy tank jött mögöttünk. Hirtelen nem tudtam erről mit mond a KRESZ mindenesetre gyorsítottam a tank lemaradt kicsit megnyugodtam.

Megszólalt a gyerek Apu nem fog lőni ?

Jó kérdés  gondoltam ! De  neki azt mondtam  ugyan kicsim látja, a diplomata rendszámot nem teheti.
Közben elértük a belső körgyűrűt a Külker Minisztérium kőrül lehettünk, amikor megint hátra néztem és rémülten láttam, hogy tankok V alakba fejlődve zárják le az utat.
Mondtam a gyereknek úgy látszik, sör nélkül maradok, meg hogy kapaszkodjon és egy abszolút szabálytalan rendőrkanyarral elindultam legalább 100 kilométeres sebességgel  visszafelé.

Nem  nem áttörni akartam csak átslisszolni zárás előtt . Ha az utolsó percben is, de sikerült . Ez azért volt fontos, mert különben kocsival nem tudtunk volna hazamenni .
Moszkva belvárosi részét néhány út lezárásával hermetikusan el lehet szigetelni
Hazaérve felhívtam az öcsémet, hogy igaza van. Mondta ,hogy dugjak egy akármilyen antennadrótot a TV be és jön a CNN . Onnan kezdve folyamatosan néztük az eseményeket ( milyen jó ,hogy pont angolul tanultam ) . Őszintén megmondva akkor már kezdtünk egy kicsit félni az utcáról egy órán belül gyakorlatilag eltűntek az autók a körút üres volt .
Azt értettem, hogy Gorbacsov ellen megy a játék csak azt nem tudtam ki szervezi?
A TV mutatta, hogy a tankok elfoglalták a várost ahogy sejtettem a belvárost lezárták.
De azon kívül nem csináltak semmit. Mi magyarok meg telefonálgattunk egymásnak
Mert a telefonok működtek. Mondtuk is, hogy amatőrök még puccsot se tudnak csinálni.
A TV zenét és balettet közvetített és óránként bemutatták a GKCSP tagjait és Jenajev  felhívását láthatóan is részeg volt.

Magyar szomszédaink átjöttek a gyerekeikkel együtt próbáltuk kitalálni mit csináljunk. Ő hozott sört, mert neki még volt úgy hogy kicsit optimistábban néztünk az események elé. De leginkább aggódtunk mi már két éve ott voltunk ,de ők csak egy éve jöttek igazán egyikük se akart most hazamenni.
Közben bemondták, hogy rendkívüli állapot van, a CNN mutatta, hogy ostromolják a TV tornyot csak az nem volt világos, hogy kik.
Hétfőn gondoltam metróval bemegyek az irodában. Ez gond nélkül sikerült.
A kirendeltségen jó nagy káosz uralkodott, tulajdonképpen senki nem tudta ilyenkor mit kellene csinálni . Egy tanácsos délután értekezletet tartott és közölte, hogy megszervezik a magyar családtagok elutazását, aki igényt tart rá másnap jelezze. Kérte hogy ne vegyünk részt semmilyen utcai tüntetésben megmozdulásban, és hogy a magyar kormány még nem nyilatkozott az ügyben.
Gondoltam itt nem leszek okosabb. A figyelmeztetés nem sokat érdekelt elmentem a Fehér ház elé, mert a CNN mutatta, hogy ott gyülekeznek a demokraták.
Egyébként tíz percre volt a Kirendeltségtől gyalog. Valóban jó nagy tömeg volt rengeteg fiatal, de voltak idősebbek is orosz zászlókat lobogtattak és Jelcint meg a demokráciát éltették. A tömeget soha nem szerettem  ezért otthagytam  és elindultam gyalog hazafelé gondoltam később lemegyek egy Metróba.

Az utcán álltak az emberek és beszélgettek, gyakorlatilag mindenki szidta Jenajevet. A Kutuzovon is tankok álltak az emberek odamentek és beszélgettek a katonákkal. Odamentem meghallgatni miről beszélnek, a katonák szabadkoztak, hogy parancs az parancs ők semmiről nem tehetnek. Amikor egy nő elkezdett kiabálni ,hogy lőnél –e ránk a parancsnok visszaküldte őket a tankba és lezárta a fedelét.
Látszott rajtuk nem valami elszántak. Errefelé már kevesebb ember volt nem akartam semmi kellemetlenséget gyorsan lementem a metróba és hazamentem.
A feleség közölte, hogy ő pedig nem megy sehová, ha én itt maradok ők is. Ez meghatott és megijesztett egyszerre.
Innen kezdve már csak a CNN.-n  keresztülnéztük az eseményeket, amiket mindenki itthon is látott. Lőtték a Fehér Házat, de igazán elfoglalni nem akarták .A katonák  Istennek hála nem követték Jazov  Honvédelmi miniszter parancsait.
Mint ismert néhány napon belül mindennek vége volt, ami az utcai eseményeket illeti Sajnos voltak halálos áldozatok is, de a katonaság komolyan nem lépett fel a lakosság ellen.
Nagy idők tanúi voltunk, de igazán semmit nem láttunk belőle.


 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.