Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Aranyosi 2 folytatás

2017.11.04

A Hatóság

Már két hónapja iskolába járt. A továbbképzés ahová rendelték a Pártfőiskolán volt és elég komoly hat hónapos.  Az ő csoportjukban a hadsereg és a belügyminisztérium dolgozói voltak a hallgatók, ebből adódóan úgy korban, mint rangban elég vegyes társaság volt. Volt itt a huszonéves őrmestertől a negyven éves őrnagyig minden. Aranyosi jól, és könnyen tanult és ezt egy ilyen vegyes társaságban nem mindenkiről lehetett elmondani. Az iskola a magánéletében is hozott változásokat, már nem jött érte kocsi fogaskerekűvel járt le a hegyről az iskolába. Viszont mindennap legkésőbb hatkor már otthon volt és ennek Mária nagyon örült.

A politikai életben közben nagy változások történtek Rajkot leváltották új belügyminiszter jött Kádár János. A főiskolán már egy hónapja szinte semmi másról sem beszéltek, mint a belső ellenségről, és a párton belüli tisztogatás szükségességéről rangtól és beosztástól függetlenül. Ő ezen nem sokat gondolkozott elfogadta sőt egyet is értett vele. Még emlékezett rá a mikor a főnöke a gazdasági rendőrségen azt mondta a kisnyilasoknak megbocsájtottunk. Úgy gondolta itt az idő a teljes takarításra. Az április negyediki ünnepségen megdicsérték, mint a csoportja legjobbját és egy jutalomkönyvet és egy nagy képet is kapott, amin Sztálin és Lenin beszélgettek.

Az ünnepség után is hazament elmondta a feleségének mi történt, aki a nyakába ugrott

 • Mindig mondtam, hogy az én férjem a legokosabb! – nevetett Nem kéne felhívnod Szablyást biztos örülne ő is hogy ilyen sikeres vagy.
 • Igazad van később otthon felhívom, most tanulok egy kicsit. Hol van a gyerek nézett körül meglepetten?
 • Lent játszik a második emeleten új lakók jöttek nekik is fiúk van egy évvel idősebb, mint Palika.
 • És kik azok ismered őket egyáltalán? kérdezte Aranyosi idegesen
 • Honnan ismerném a feleség itthon van a férj dolgozik nem tudom hol, még azt sem tudom te hol dolgozol! -  nevetett Mária
 • Ez egyáltalán nem vicces főleg mostanában
 • Mi az, hogy mostanában?
 • Hát mostanában és kész, de bocsánat, ha itt lakik biztos megbízható, hiszen ezek szolgálati lakások
 • Na látod
 • Jól van inkább felhívom Szablyást, tárcsázott de a szám nem jelentkezett s foglaltat sem jelzett.

Nem értette felhívta Gyenest a telefon kicsöngött majd felvették mikor bemutatkozott azt mondták téves és letették. Most már ideges volt Gyenes a szomszéd házban lakott gondolta átmegy hozzá. Átment és becsöngetett az ismerős lakásba nem voltak nagy barátok de vagy kétszer jártak itt Máriával. Egy ismeretlen nyitott ajtót

 • Jó estét kit keres az elvtárs
 • Gyeneséket elköltöztek volna?
 • Nem tudom mi csak egy hete lakunk itt, nem tudom kik laktak itt azelőtt
 • Akkor elnézést kérek! - mondta Aranyosi és hazament

Mikor hazaért a gyerek már ott volt. Örült az apjának neki is szokatlan volt, hogy annyit van otthon. Megvacsoráztak Mária lefektette a gyereket ő addig tanulni próbált de nem tudott az anyagra figyelni. Nem voltak túl nagy barátok Gyenessel de hogy úgy szó nélkül elköltözött az furcsa volt. Szablyás se vette fel a telefont, ami nem is csöngött, ez több mint szokatlan. Nem merte még egyszer hívni tudta valószínűleg az ő telefonját is figyelik.

Idáig jutott mikor bejött Mária.

 • Na kitanultad magad
 • Nem annyira voltam Gyeneséknél
 • Azok elköltöztek nem?
 • Te tudtad?
 • Hogy is mondjam nem szóltak csak láttam az asszonyt ahogy pakolnak a férje nem is volt ott
 • Nem is mondtad
 • Nem kérdezted és ha ilyeneket mondok azt mondod ne pletykáljak
 • Te tudod mi van velük?
 • Nem és Szablyás se vette fel a telefont
 • Még jó, hogy te most a főiskolán vagy
 • Hogy érted? - Aranyosit mindig meglepte, hogy az asszony egy mondattal tudja elintézni a legkomplikáltabb dolgokat is
 • Azért én sem vagyok teljesen hülye az asszonyok suttognak és néhányan félnek is, én meg örülök, hogy te most biztonságban vagy meg természetesen mi is.
 • Gondolod, hogy Gyenest elvitték? És Szablyás telefonja sem felel.
 • Honnan tudjam te sem ismerted annyira, még Szablyást sem 

Elalvás előtt gondolkodott mennyire ismerte Gyenest vagy Szablyást, egyáltalán lehet valakit ismerni? Eszébe jutottak Szablyás szavai magának kisgyereke van meg hogy változások jönnek. Szablyás minden volt csak buta nem beszélt vagy három nyelvet és sokszor,  szinte mindig jól látta előre a dolgokat. Lehet, hogy már tudott valamit. Az pedig mostanában életveszélyes gondolta és elaludt.

Minden véget ér egyszer igy véget ért a pártiskola is. Dicsérettel végezte kapott oklevelet is. Megkapta új beosztását a Honvédelmi Minisztériumban a légierő parancsnokságán lett politikai tiszt. Egyenruhás beosztás volt a légierő egyenruháját hordta, különösen a diszegyenruha volt szép ahhoz még disztőr is járt az Palikának nagyon tetszett. A munkája tulajdonképpen irodai munka volt ritka kiküldetésekkel. A kiküldetések alkalmával ellenőriznie kellett a helyi egység politikai felkészültségét, és tájékoztató beszédet kellett tartania a politikai helyzetről. Egész jól megtanult közönség előtt beszélni.

Igazság szerint nem szerette az új munkáját, de végezte becsülettel. Mindig fegyelmezett volt és rendezett megjelenésű főnökei a minisztériumban szerették. A repülősök mindig nagy tisztelettel fogadták, mert a minisztériumból jött és politikai tiszt volt annak pedig nagy hatalma volt azokban az időkben. De azt is észrevette, hogy a repülősöknél igazán csak az számít, aki repül. Erre akkor jött rá mikor egy pilóta nem jelent meg az előadásán és felelőségre akarta vonni. Az meg elég durván válaszolt neki:

 • Tudja főhadnagy politikáról szövegelni bárki tud de én repülni is tudok

Annyira megsértődött, hogy már arra gondolt jelentkezik repülős kiképzésre, de aztán erről lebeszélték. Egyszerűen tudomásul kellett, hogy vegye a helyzetét.

A másik gondot a szovjet tanácsadók jelentették tulajdonképpen minden egységnél a légierőnél ők voltak a főnökök velük kellett megbeszélni mindent, ami sajnos gyakran ivászattal járt fiatal volt és egészséges de álltalában ritkán és keveset ivott. Az oroszok sokat igy a vidéki kiküldetésekről álltalában italosan tért haza, nem részegen de italosan Mária ennek nem nagyon örült.

Közben véget ért a Rajk per, amit az egész ország hallgathatott rádión. A per egyik fontos tanúja Krisztics volt. Nagyon rossz érzései voltak az egésszel kapcsolatban akárhogy akarta is elhinni, amit mondtak sőt amit Rajk be is vallott nehezen ment annyira szürreális volt az egész.

Kiderült, hogy a Katpolt átszervezték és teljesen az ÁVH irányítása alá került. A régi káderek nagy része eltűnt és nem nagyon volt ajánlatos kérdezősködni utánuk.

Negyvenkilenc november 7.-n megkapta a még Szablyás által megjósolt oklevelet a Rajk perben végzett kiemelkedő munkájáért. Átvette megköszönte de legbelül nem tudott örülni neki.

Otthon, ha lehet még zárkózottabb volt pedig erről a munkájáról akár még beszélhetett volna is, de nem akart. Kapcsolatot szinte senkivel nem tartottak, de ezzel nem voltak egyedül akkoriban az emberek nagy része csak a szűk családjával tartott kapcsolatot nekik meg ilyen nem volt. Máriával szinte csak a gyerekről beszéltek vagy semleges dolgokról. Néha moziba mentek, otthon gyakran kártyáztak rádiót hallgattak élték az életüket mintha minden rendben lenne.

 Szürke volt akkor az élet Magyarországon és az emberek nem nagyon akartak kilógni az általános szürkeségből. A csak nem feltűnni látszólagos biztonságot adott. Már elvitték az arisztokratákat, a nagy polgárokat, és mindenkit, akik deklaráltan ellenségei voltak az új rendnek. Most a belső ellenség volt a jelszó és az bárki lehetett.

Aranyosi még magának sem vallotta be de félt úgy tűntek el emberek még a minisztériumból is hogy nem volt semmi látható előzménye. A hivatalos szövegekben, amiket ő maga is terjesztett egyre többet beszéltek az éberségről. Igyekezett csak a saját feladatával foglalkozni és nem gondolni semmire.

Ami talán erősítette a félelmét, hogy Mária második gyermeküket várta.  Palika meg elég beteges gyerek volt, igaz beiratták óvodába de többet volt beteg, mint egészséges ezért aztán feladták , és otthon maradt.  Aranyosi nem nagyon tudott mit kezdeni a gyerekkel vézna volt nyápic és ügyetlen, nem nagyon vallotta be magának de nem ilyen gyerekre vágyott. Olyat szeretett volna amilyen ő volt erős kis vasgyúró, aki ötéves koráig szopott. Ez meg megette a család egész vagyonát mert az anyjának nem volt teje és azt akkor a háború után csak aranyért adtak.

A gyerek mindezt nem tudta de valahogy érezte ő is másmilyen szeretett volna lenni nagy erős katona, mint az apja.

Talán egyszer egy rövid ideig örültek egymásnak mikor Mária a második gyerek miatt két hónapig kórházban volt. Palikát, ha vidékre ment nem tudta hová tenni és magával vitte. A gyereknek nagyon tetszett őt meg mindenhol megdicsérték milyen szép okos gyereke van, még ha nem is volt igaz de jól esett neki.

1951 végén megszületett a második gyereke szintén fiú lett és az ő nevét kapta. Palika neve volt egyébként azon kevés dolog egyike, amit Mária döntött el és ő soha nem kérdezte meg miért. Minden esetre az egyik családban sem volt Pál. Az újszülött kis Pistinél a névválasztás már nem volt gond. Igaz mikor hazavitték   az újszülött sárga volt és csúnya a majdnem hatéves bátyja azt mondta nekik ezt biztos elcseréltétek.

A kis jövevénnyel sok minden megváltozott, ahogy ő maga is kinőte a sárgaságot s nagyon szép kisgyerek lett. És egészséges volt, mint a makk neki soha nem volt semmi baja, nem úgy, mint a testvérének. Kiderült bármilyen szép helyen is van a lakás négyüknek kicsi eddig Palika a hallban aludt de már ketten voltak.

 Ez akkoriban az ő köreikben egyszerűen ment a százados elvtárs leadja a szolgálati lakását és kap egy másikat igényeinek megfelelően természetesen nagyobbat. A kor szellemének megfelelően Aranyosi azt hitte ez az egész országban igy működik. Az új lakás a Csanády utcában volt két szoba hall személyzeti a gyerekeknek külön szobájuk lett.

Munkájában is változás történt, váratlanul berendelték a személyzeti osztályra és közölték vele, hogy azonnali hatállyal átkerül az AVH kötelékében. Nagyon meglepődőtt de Ilyenkor  csak egyet lehetett tenni azt mondani:

 • Igenis értettem. Hol mikor és kinél kell jelentkeznem?

Megmondták neki. Az új munkahelye nem volt messze a régitől és az új lakástól gyalog 15 percre.

Másnap reggel a parancsnak megfelelően jelentkezett az AVH személyzeti főnöknél Korponai őrnagynál 

 • Szabadság őrnagy elvtárs Aranyosi főhadnagy jelentkezem
 • Pihenj főhadnagy üljön le. Már vártam magát, pontos volt dicséretes erény
 • Ez természetes őrnagy elvtárs
 • Nos átkértük magát mert itt nagyobb szükség van a munkájára és tapasztalataira az elhárításnál fog dolgozni. Ahogy az anyagában láttam a Katpolnál sikeres volt az ilyen feladatokban.
 • Mindig igyekeztem a legjobban végrehajtani a parancsokat
 • Rendben. Tudja mi itt egy kicsit kevésbé vagyunk katonásak az egyenruhát is csak az ünnepeken viseljük. Van rendes civil ruhája?
 • Hát őszintén megmondva
 • Szóval nincs! Nem gond százados elvtárs! – mondta megnyomva a százados szót. Igen ne csodálkozzon elő is léptettük természetesen a fizetése is ehhez igazodik, hozzátéve hogy nálunk eleve magasabbak a fizetések.  A ruhapénzét megkapja előre az új igazolványaival együtt a titkárságon, abból tud venni egy rendes civil ruhát. Én csak ennyit akartam mondani

százados   üdvözlöm a Hatóságnál remélem nem fogunk csalódni magában.

 • Igenis értettem a legjobb tudásom szerint fogok dolgozni, nem fognak csalódni bennem. Kérek engedélyt távozni
 • Rendben leléphet ahogy mondtam titkárságon vegye fel a pénzét és az új igazolványait.  Már intézkedtem kap egy nap szabadságot felöltözni, holnapután reggel nyolckor jelentkezik a harmadik emeleten a III/1 osztályon Tölgyes őrnagynál.

Hazament valójában örült mert végre elkerült a repülősöktől. Az ÁVH nagyon jó munkahely és félelmetes szervezet volt, itt dolgozni megtiszteltetés volt.

 

Hazament. Mária nem volt otthon valószínűleg sétált a kicsivel Palika otthon volt a szobájában játszott, most egy kis púpos nő lakott a személyzeti szobába az vigyázott a gyerekre is, ő a konyhában takarított éppen. Mikor meglátta, hogy nyílik az ajtó azt hitte Mária jött indult segíteni kivenni a gyereket a kocsiból, de tőle megijedt

 • Jaj Istenem jó napot kívánok Aranyosi elvtárs, ne haragudjon azt hittem Mária jött bocsánat mindjárt végzek szaladt vissza a konyhába
 • Nincs semmi baj Zsuzsika vigasztalta csinálja csak a dolgát

Bement a szobába leült és gondolkozott, a „lányokról „mindig lakott a személyzeti szobában egy lány aki Palikára vigyázott általában főzött is rá, pedig Mária is otthon volt. Gyerekkorában nekik is volt cselédjük, mégse tudott velük viselkedni mindegyik félt tőle, mint a tűztől, pedig nem bántotta őket. Igaz miután ott laktak akaratlanul is mindent hallottak és bizony nem ritkán kiabált vagy Máriával vagy a gyerekkel, akit nem ritkán meg is ütött.

A gyerek is azt hitte az anyja jött kiszaladt a szobájából de ijedten megállt Apja láttán

 • Azt hittem Anya mondta
 • Nem én vagyok azért köszönhetsz
 • Szervusz Apa
 • Mikor ment el Anyád?
 • Már egy órája biztos van szerintem mindjárt jön
 • Mi újság az iskolában?
 • Semmi
 • Hogy hogy semmi csak történt valami
 • Nem történt semmi különös. – mondta a gyerek de látszott rajta mindjárt sírni fog
 • Jól van menj visszajátszani

A gyerek szó nélkül visszaszaladt a szobájába. Továbbra sem tudott vele mit kezdeni, vékony volt vézna beteges de még rosszul is tanult. Helyesebben olyan közepes volt.

Nyílt az ajtó megérkezett a felesége, hallotta ahogy Zsuzsika mondja neki Itthon van az ura, tényleg akkor tegye le a kicsit Zsuzsika megyek megnézem

 • Szervusz, hogy hogy itthon vagy?

Elmesélte mi történt a felesége gratulált neki

 • Látod mindenhol megbecsülnek mert szorgalmas vagy és megbízható, és mennyi lesz a fizetésed?
 • Fogalmam sincs! - jellemző rád, hogy a pénz a legfontosabb 
 • Nem a legfontosabb de fontos még egy keresetből élünk, és már két gyerekünk van
 • Meg egy cselédünk! - tette hozzá Aranyosi dühösen a pénz emlegetése mindig dühítette
 • Zsuzsika nem cseléd csak itt lakik és segít nekem
 • De fizetünk neki nem?
 • Ha annyira akarod tudni már vagy két hónapja nem
 • Aranyosi legszívesebben földhöz vágott volna valamit, de csak megkérdezte és mennyivel tartozol neki?
 • Nyolcszáz forinttal mondta idegesen Mária, de nem sürgős azt mondta
 • Aranyosi kivett a tárcájából nyolcszáz forintot itt van azonnal ad oda neki

Mária kiment a pénzzel Aranyosi járkált a szobában és dühöngött, akármennyit is keresett náluk soha nem volt megtakarított pénz. Pedig ő nem költött magára semmit egyetlen kiadása a cigaretta volt. Nem szeretett pénzről vitatkozni, még beszélni sem és nem akart Máriával sem összeveszni pont ma. Ezért mikor visszajött már mosolygott

 • Ha már ilyen korán jöttem elmegyünk moziba?
 • Jaj de jó hát persze várjál szólók Zsuzsinak. – mondta és kiszaladt

Arra gondolt igy vagy úgy de mégis jó, hogy itt van ez a kis púpos most is nyugodtan elmehetnek, nem kell a gyerekek miatt aggódni. Másnap Máriával együtt megvették a ruhát, vettek még ingeket egy cipőt és Máriának egy blúzt még igy is maradt egy kis pénzük. A Hatóság tényleg jól fizet gondolta.

Könnyen megtalálta Tölgyes irodáját kopogott mikor hallotta, hogy jöjjön be belépett

 • Szabadság őrnagy elvtárs Aranyosi százados jelentkezem!  mondta
 • Szabadság százados már vártam foglaljon helyet. -  mutatott az íróasztal előtti székre az őrnagy  

Az őrnagy kövérkés negyvenes volt göndör fekete hajjal egy két percig szótlanul nézték egymást az őrnagy szólalt meg

 • Üdvözlöm az osztályon százados tudja mivel foglalkozunk?
 • Úgy tájékoztattak, hogy elhárítással
 • Igen azon belül mert az egy elég széles spektrum mi az esetleges külső ellenség elhárításával foglalkozunk, ezt a régi rendszer úgy hívta kémelhárítás
 • Értem 
 • Van kedve itt dolgozni?
 • Természetesen igen érdekes feladatnak látszik
 • Mert az is
 • Tudja miért van itt?
 • Mert ide helyeztek gondolom
 • Az igaz most kérdezhetném, hogy miért de nem fogom, én választottam magát ismeretlenül a káder anyaga alapján. Az ott leírtak szerint maga értelmes gyors gondolkodású kicsit beszél németül otthonról gondolom?
 • Otthonról is meg iskolában is tanultam
 • Olvasom, hogy Goldmann volt, miért magyarosított igy próbálta megúszni az üldöztetést?

Aranyosi meglepődőtt az ilyen kérdés nagyon szokatlan volt azokban az időkben, igyekeztek nem beszélni ilyen dolgokról, igy néhány másodpercig gondolkozott csak utána szólalt meg

 • Nem egészen a sport miatt Goldmann néven nem birkózhattam az UTE -ban
 • Ne idegeskedjen mi Tauszok voltunk, az osztályon sok kollegája lesz   nem dicsekszünk vele ,de nem is tagadjuk
 • A Katpolon jól érezte magát?
 • Végeztem a munkámat legjobb tudásom szerint
 • Óvatos ember maga de az nem baj. Azért kérdeztem mert ott is okos emberek voltak és azzal szoktam hízelegni magamnak, hogy itt is. Tudja az ellenség ellen két módon lehet harcolni erővel és ésszel én az utóbbit preferálom, d e bevallom, ha nem megy akkor az erőtől sem riadok vissza.

Úgy gondolom ezzel egyet tud érteni

 • Azt hiszem igen
 • Rendben azt hiszem megfogjuk egymást érteni, most jöjjön körbevezetem bemutatom a kollegáinak.

Az egész emelet az övék volt majdnem minden embernek külön szobája volt azon kívül volt titkárság két titkárnővel és több kihallgató szoba.  Az egyik szoba előtt megálltak az őrnagy kopogott majd feleletet nem várva benyitott, a szobában egy kistermetű sápadt ember ült az asztal mögött mikor meglátta az idegent felugrott Szabadság őrnagy elvtárs.

 •  Szevasz Rigó ülj le ne szarj be új kollega Aranyosi százados most vettem fel. – mondta mosolyogva az őrnagy
 • Tudja Aranyosi ezeket a hivatalos dolgokat mi csak a kívül állóknak tartjuk fent belül barátságos és fesztelen a légkör amennyire az lehet ezekben az időkben. Igaz Rigó?
 • Ahogy mondod főnök
 • Egyébként ismerkedjetek meg Rigéczi százados Aranyosi százados egy két hétig együtt fogtok dolgozni aztán kapsz önálló ügyeket. Na mutass meg neki mindent, majd még találkozunk jó munkát elvtársak. -mondta az őrnagy és kiment
 • Akkor talán először is tegeződjünk azt hiszem én vagyok az idősebb Szervusz Gábor vagyok. -mondta és kezet nyújtott
 • Szervusz István vagyok! – rázta meg a kezét Aranyosi
 • Még egy kicsit ráérünk ilyenkor hirdetéseket szoktam olvasgatni, ha szokatlant találok bekarikázom és ha még egyszer előfordul utána nézek
 • Érdekes mit értesz az alatt, hogy egy hirdetés szokatlan

Rigéczi kihúzta a fiókját újságot vett elő ilyesmikre gondolok mondta

 • Péntek délután várlak. Aláírás Lajos. Ez ugye lehet egy sima randevúra való hívás, viszont, ha kéthetente megjelenik akkor gyanús mert miért igy kommunikál a Lajos a valakivel? Persze gyakran előfordul, hogy lukra futok és tényleg csak bujkáló szerelmesek, ne adj Isten buzik, de volt már ebből eredményes nyomozás is. Tudod a mi munkánknak a fele felesleges csak az a baj, hogy nem tudjuk melyik fele az.

A kémelhárítás csak a filmekben érdekes a valóságban apró látszólag semmitmondó eseményeket elemzünk és igy próbáljuk lebuktatni a gyanúsítottat.

De most már mehetünk ma a Gellért szállóba megyünk   a budapesti szállodák fele hozzám tartozik a másik fele Mátyás századosé majd megismered.

 • Találkoztunk az őrnagy őt is bemutatta
 • Akkor jó

Taxival mentek. Aranyosi  közben Rigéczit figyelte, középmagas de inkább alacsony volt olyan arccal amit a következő pillanatban már elfelejtesz, abszolút jellegtelen gondolta ugyanakkor erre a munkára ideális hiszen senki nem figyel fel rá.

 • Ritkán használjuk a szolgálati kocsikat mert feltűnöek  a célszemélyek hamar felismerik őket.
 • Értem

Gyorsan odaértek Rigézci nem fizetett csak megköszönte

 • Nem fizetsz? – kérdezte Aranyosi
 • Nem ez szolgáltatás a Hatóság nem fizet sehol se villamoson se vonaton se taxiba.
 • Érdekes van még mit tanulnom
 • Van de azért vagy velem

Bementek a szállodába a recepciós pult mögül egy magas férfi jött eléjük

 • Üdvözlöm százados itt a kulcs néhány perc múlva jövök
 • Rendben Géza ott leszünk ne aggódjon

Az első emeleten egy szobába mentek, szép nagy szoba volt de ágy nem volt benne csak egy asztal mag néhány fotel az ágy helyén egy nagy állványon magnetofonok voltak.

 • Szóval Pista szólíthatlak igy ugye?
 • Megbeszéltük már reggel
 • Jó akkor ahol most vagyunk az úgy nevezett technikai szoba, minden szállodába van néhány szoba, amit figyelünk itt hallgatják le a szobákat, a rendszer nagyrészt automatikus a magnók csak akkor indulnak, ha valaki belép a szobákba. Folyamatos figyelés csak éles akciónál van.

Itt most, ha nem változott valami csak egy delikvensünk van egy Steiner nevű német fickó, még semmi konkrét dolog nincs ellene de valahogy túl gyakran jön az állítólagos feladatához képest.

Persze ahogy mondtam lehet, hogy semmi érdekes

Kopogtak az ajtón

 • Tessék mondta Regéczi

Géza jött be a portás

 • Pista engedd meg hogy bemutassam Trepkó Géza főhadnagyot ő fedett állásban nekünk dolgozik Géza az elvtárs Aranyosi István százados az osztályon dolgozik egy ideig velem

Kezet ráztak leültek

 • Mi újság Gézám?
 • Nem sok történt két gáláns kaland volt, később a pultnál elszámolunk
 • Rendben más? Steiner?
 • Nem sok tegnap egész nap itthon volt két telefon Münchenbe, két helyi telefon ebédelt utána a fürdőbe volt, este vacsorázott találkozása nem volt, ha csak a fürdőbe nem
 • Jól van meghallgatjuk a telefonokat aztán majd jövünk
 • Rendben további jó munkát. -  mondta Géza és elment

Rigéczi felkelt és az ajtóhoz ment kinyitott egy rejtett nyílást és kivett belőle valamit, megnézte majd visszatette.

 • Rendben van! - mondta 
 • Mi van rendben?
 • Van egy kis szerkezet, amiről csak én tudok számolja az ajtónyitásokat. Ide tulajdonképpen csak én léphetek be bárki más csak akkor ha én itt vagyok, de kulcs például Gézánál is van. Megnéztem léptek e be ide és mostanáig nem. Mikor elmegyünk megnézem megint a számot, hogy legközelebb ellenőrizni tudjam. Cross checking az angolok igy mondják keresztbe ellenőrzést jelent mi is igy csináljuk mindig. De dolgozzunk hallgassuk meg Steiner urat

Bekapcsolták az egyik magnót jó ideig csak zajok hallatszottak majd hirtelen egy férfihang németül

 • Halló Krüszgott Herr Símmel  Kurz beszél . Szünet.    Nem még nem sikerült egész nap itthon voltam de nem jött. Próbáltam hívni de nem válaszolt. Majd megint megpróbálom. Addig is viszonthallásra.

Természetesen a beszélgetés németól folyt de Aranyosi megértette, és úgy látszik Rigéczinek sem jelentett gondot

 • Értetted
 • Igen
 • Mi a gyanús neked benne
 • Előszőr is a Kurz   akkor ki a Steiner  
 • Igen ez a gyanús hallgassuk tovább

Újra Steiner hangja

 • Hallo Steiner vagyok Köszegi úr    Szünet  …Vártam magát  Szünet Jó értem akkor holnap hol Szünet  Szeged étterem az itt van mellettünk  Szünet  jó akkor ott várom  Letette
 • Újra Steiner
 • Hallo Herr Simmel …Kurz elértem holnap találkozunk utána jelentkezem  Letette

Na esemény van Pistám mennyi is az idő?

 • Fél tizenegy van
 • Akkor van még időnk úgy érzem délutánra hívta nem estére legalábbis remélem. Gyere menjünk addig elintézzük Gézaval az anyagiakat
 • Menjünk Aranyosi nem igazán értette de gondolta majd megérti

A recepciónál nem állt senki Géza odajött és átadott 200 dollárt Regéczinek  aki aláirt neki egy papírt.

 • Steiner mit csinál
 • Reggelizett most a szobájában van azt kérdezte a pultnál mikor nyit a Szeged tudja az étterem  itt a szomszédba 
 • Tudom és mikor?
 • Délben nyitnak
 • Addig még van egy óránk leülünk a presszóba
 • Rendben, ha történne valami szólok
 • Köszönöm Géza. Na jöjjön százados

Átmentek a presszóba leültek Regéczi látta a bejáratot kértek két kávét

 • Na, hogy tetszik Pista van kérdésed?
 • Először is mi ez a pénz
 • Mindjárt a közepébe semmi előjáték ejnye százados. - nevetett Regéczi
 • Nos ugye a szocialista rendszerünk megszüntette a prostitúciót de a nyugati elmaradott országokból érkezőknek az igényeit valahogy ki kell elégíteni, ezért néhány lánynak engedélyeztük valutát kérnek és kapnak de azt le kell adniuk Gézának aki forintot ad érte, nekünk meg kell a valuta a külföldi akciókhoz. Röviden ennyi   
 • Nem gondoltam volna, hogy ez igy lehetséges
 • Érnek majd még meglepetések azt hiszem
 • Most én kérdezek
 • Parancsolj
 • Steiner a vendéglőben találkozik valakivel szerinted mit teszünk?
 • Mikor vége a találkozónak elkapjuk a valakit bevisszük kihallgatjuk és utána elkapjuk Steinert
 • Mátyás most örülne ez az ő módszere az enyém kicsit más
 • Meglátjuk kivel találkozik utánajárunk még azt is tudni fogjuk róla mikor váltott gatyát és utána kikérdezzük erről a Steiner Kurzról
 • De addigra Steiner lelép
 • Igen lehet de vissza is jön mert azt hiszi biztonságban van.
 • Ravasz terv és valóban jobb, mint az enyém
 • Innen van a csúfnevem Róka
 • További kérdés?
 • Hogy van ez a Géza fedett beosztása
 • Igen az úgy van, hogy egy csomó ember különböző helyeken nekünk is dolgozik, természetesen igy két fizetése van ezt hívjuk fedett beosztásnak.
 • Most azt hiszem ideje riasztani a csapatot maradj itt elmegyek telefonálni. -mondta felállt s kiment a hallba

Egy jó húszperc múlva jött vissza

 • Nem mondtam eddig de én csoportvezető is vagyok iderendeltem a csoportot, négy emberem van nem sokára itt lesznek természetesen itt most nem lesz bemutatkozás meg ilyesmi, csak figyelj . Amig ideérnek kérdezhetek?
 • Persze?
 • Család gyerek van?
 • Igen két kis fiam van egyik másfél éves a másik hat ás fél
 • Gratulálok
 • Hol laktok?
 • A Csanády utcában
 • Majdnem szomszédok vagyunk én a Hegedüs Gyulába lakok édesanyámmal
 • Akkor nőtlen vagy?
 • Nem elvált, sajnos a mi munkánk nem nagyon családbarát
 • Az én feleségem már megszokta
 • Én azért tőle is szeretném ezt hallani. -mondta Regéczi nevetve
 • Alkalomadtán megkérdezheted! – válaszolt kicsit idegesen Aranyosi, zavarta Regéczi szarkazmusa, amit nem is mindig értett
 • Jól van meg ne sértődj ez a te dolgod meg az övé semmi közöm hozzá rendben
 • Rendben
 • Megjöttek mondta a százados

A szállodába egy férfi meg egy nő jött be bejöttek a presszó részben és leültek. Hamarosan, jött még két férfi ők is a presszóba jöttek leültek de külön asztalhoz. Regéczi megvárta míg megkapják a rendelést akkor elindult a mellékhelység felé, rövidesen az egyik férfi követe. Néhány perc múlva mindketten visszajöttek.

 • Fizetek és átmegyünk a vendéglőbe mondta Regéczi
 • Rendben

Átmentek a vendéglő nem rég nyitott üres volt leültek az első  boxba onnan jól látták az egész termet. Hamarosan jött a pincér az étlappal

 • Parancsolnak az urak
 • Várunk valakit addig hozzon két pohár sört
 • Azonnal
 • Nem kérdeztelek bocsánat jó lesz a sör? – kérdezte Regéczi
 • Természetesen semmi baj

Egy olyan húsz perc múlva megjelent az egyik férfi a presszóból körülnézett majd odajött az asztalukhoz, és leült Regéczivel szembe.

 • Már szedelőzködik a madárka főnök szerintem hamarosan itt lesz
 • Jól van főhadnagy ismerkedjenek meg Aranyosi százados egy ideig velünk fog dolgozni Toldi főhadnagy. Bólintottak egymásnak és kezet fogtak. Főhadnagy csak hogy a százados is értse honnan tudja, hogy szedelőzködik
 • Géza megkérte a takarítónőt, hogy sertepertéljen a szoba körül az asszony mondta, hogy készülődik
 • Látod Pista igy megy ez nálunk

Kinyilt az ajtó két férfi lépett be Aranyosi is rögtön tudta, hogy ők az embereik. Az egyik magas vékony őszhajú férfi volt öltözetéből látszott hogy külföldi, a másik kicsit alacsonyabb kopaszodó akin látszott zavarban van ide oda pislogott a leghátsó boxba ültek. Tőlük nem voltak láthatóak.

Nemsokára bejött a presszóba ülő pár és a szomszédos asztalhoz ültek. Látszólag ügyet sem vetetettek a két férfira

 • Előadás indul mondta Regéczi, nekünk csak statisztaszerep jutott úgyhogy együnk valamit. Közben azért figyelték a hátsó asztalt. Ételt nem rendeltek csak söröket.
 • Toldi ez nem lesz hosszú beszélgetés, ha elindulnak kifelé maga követi a vendéget Szivós a szállodában figyeli a madárkát. Tudja meg hova megy? Hol lakik és mindent, amit lehet utána bent találkozunk.
 • Értem főnök de amig itt vannak ehetek ugye?
 • Egyen otthon úgyse kap eleget
 • Kapok de ez potya és az szent
 • Jól van csóró roma nyomja befelé. - mondta Regéczi mosolyogva

És valóban Toldi főhadnagy elég sötétbőrű volt.

A két férfi kérte a számlát Toldi felállt és kiment az ajtón. Miután fizettek és elmentek a fiatal pár odaült hozzájuk.

 • Na mi volt?
 • Az emberünket Suhajdának szólította, magyarul beszéltek valami szerelvényekről, Suhajda hezitált mondta, hogy fél a másik magyarázta, hogy ez semmiség elmondja melyik vonatszerelvény hova megy na és. Ott, ahol ő van úgyis mindenki tudja.
 • Ennyi tulajdonképpen szinte csak ennyi valami rokonról is beszéltek, hogy az meg jól van, vagy ilyesmi. A német átadott egy borítékot Suhajdának es fizettek.
 • Nagyszerű Rozika! Elnézést ismerkedjenek meg Kiss Rozália őrmester, és Nagy János őrmester Aranyosi százados velünk dolgozik egy ideig.
 • Nos nézzük mink van az emberünk neve Suhajda valószínűleg MÁV alkalmazott és szerintem teherforgalomnál vagyis Ferencváros. Menjenek ki oda kérdezősködjenek Suhajdáról, aztán bent találkozunk.
 • Értettük akkor viszlát bent főnök
 • Csak ügyesen fiatalok
 • Hát ennyi volt Pistám a mai nap. Most visszamegyünk és várunk amig mindenki visszajön.

Taxival visszamentek az irodába és várakoztak, közben egyre mára érkeztek az információk, még csak délután 3 óra volt de már tudták, hogy a Suhajda az Ernő 42 éves nős magyar állampolgár és egy testvére él nyugaton Suhajda Mária. A munkahelye ahogy Regéczi gondolta a Ferencvárosi pályaudvar. Már húsz éve van a vasútnál most Forgalmi vezető helyettes.

 • Na százados, hogy folytatnád?
 • Véleményem szerint Suhajdát hajnalban kéne behozni olyan négy óra körül. Aztán délelőtt elbeszélgetni vele, lehet, hogy furcsa lesz, amit mondok de én megpróbálnám nekünk dolgoztatni, hamis adatokat adni a németeknek
 • Pistám megleptél, de nagyon hiába lassú vízpartot mos egész nap nem sokat szóltál, de ez amit most előadtál nagyon jó. Megfogjuk próbálni.

Közben újabb telefon jelentette, hogy Steiner kijelentkezett

 • Hadd menjen mondta Regéczi majd visszajön. Tudod az előzőre visszatérve itt két irányzat van, mint mondtam az erő meg az ész. Én mindig az ész mellett voltam erővel bármit ki lehet verni az emberből csak az nem biztos, hogy felhasználható lesz. Szerintem mára elég volt őt óra nyugodtan menj haza én a többit intézem. Holnapra intézek neked egy irodát és elkezdünk csapatot szervezni. Lehet, hogy elhamarkodom, de szerintem mi jól fogunk együtt dolgozni a különbségeink ellenére.
 • Jól van köszönöm akkor viszontlátásra holnap.

Aranyosi gyalog ment haza ki kellett szellőztetni a fejét egyátlagos nap ahogy Rigó mondta, hát ahhoz képest elég sok minden történt. Minden esetre tetszett neki a hely. Szinte tapintható volt a hatalom, amivel rendelkeztek. Nem voltak kétségek, amit ők akartak az úgy volt.

Mire hazaért jó kedvű volt  a gyereknek vett egy kis csokit és vett egy üveg bort is gondolta Máriával megünnepli az első napot .