Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Sámuel könyve II.

2010.02.21

...............

Samu nem érdeklődik a pénz iránt az Ábrahám dolga a családban ,amíg a Tata élt ő osztotta a pénzt mindenre. Most Ábrahámé ez a feladat.
Saját családja nem lévén ebben a kérdésben Ő a családfő.
Ő jár a világban és hozza a híreket a hegyre .
Sámuelnek nagyon megfelel ez az életforma ,amúgy is hallgatag kevés beszédű ember .
Nem is érzi igazán jól magát amikor nagyritkán felesége rokonai eljönnek Lengyelországból
Olyankor tele van a ház hangosan beszélgető vitatkozó zsidókkal .
Ábrahám ilyenkor érzi magát elemében hosszasan politizálnak, vagy vallási kérdésekről beszélgetnek .
Samu meg csak hallgatja a hangzavart és gondoskodik az enni és inni valóról .
Nem is mindig érti a társalgást,főleg ha a vallásról van szó.
Ha gyakran nem is ilyenkor azért ők is isznak borovicskát fenyő pálinkát ,meg a vendégek által hozott különlegességet a mézbort.
De a Tata temetése óta vendégek se voltak.
A reggeli krumpli lángos volt ezt mindenki nagyon szerette ,friss tejfölbe mártogatva ették.
Holnap Csütörtök mondta Samu Ábrahám lehet vendéget hoz . Milyen vendéget kérdezte Rebeka ? Talán Jehudát Szombathelyről Árminka dolgában .
Mindegy amikor Szombatra készülünk vendégre is készülünk szólt Rebeka
( Szokás volt Péntek este eggyel több terítéket tenni az asztalra a váratlan vendég számára),.
Istennek hála van mit asztalra tenni.
Gyerekek akkor holnap vízhordás nevetett Rebeka a két fiúra. A vizet a háztól nem messze lévő forrástól hozták .
A forrás közelsége annak idején nagy jelentőségű volt a Tata számára . Kutat ezen a vidéken nem igen ástak .Az emberek a patakból hordták a vizet. Nekik így közel lévén szinte saját forrásuk volt . A Tata kiépítette de soha nem zárta le senki elől sem . Jó tiszta hegyi forrás víz volt . Ezt hordták be a fiúk a házba a kádakba mosáshoz főzéshez , tisztálkodáshoz péntekenként a fürdőházba a fürdéshez.
A reggeli után Rebeka összekészítette az útravalójukat .. Samu befogta a lovat a szán elé indult az erdőbe , még alig volt hat óra . A két fiú is jött mert télen szánon vitte iskolába a gyerekeket.
Az iskola Szlanyicán volt a templomnál négy kilométerre a dombtól reggel ő vitte szánon a gyerekeket haza már gyalog jöttek . Nyáron oda vissza gyalogoltak.
Mire kiért az erdőbe az emberek már ott voltak hat –nyolc ember toporgott a hóban, majdnem az összes munkaképes a faluból .
Jó reggelt Pan Sámuel köszöntötték ! Mit csinálunk ma ?

Először is borovicska válaszolt Samu és előhúzta az üveget .

Mindenki nevetett körbe járt az üveg ittak a Pan egészségére a jó 50 fokos pálinkából .

Amit tegnap jelöltünk ma vágjuk , és holnap szállítjuk a gatterba adta ki az utasítást.

Jöjjön  Pan Tadek mondta megnézzük miből élünk a jövő héten. Gyalog mennek er Samunak jól esik a menés eltávolodnak a szántól , egyre beljebb jutnak a fenyők közé.
Nézik honnan lehet majd kezdeni dönteni. A magasra nőt fenyők ágait lehúzza a talpuk alatt ropogó hó. Hideg van ez a jó idő a vágásra a fa nem szívja magába a nedvességet.
Jelölik a fákat a jövő hétre.

Holnaptól már a fűrész telepen dolgoznak .
 Pénteken csak délig dolgoznak  ,utána Ábrahám fizet az embereknek .
Szombaton ők nem dolgoznak ,ilyenkor Tadek  irányít.

Vasárnap pihenőnap . Ők így két napot pihennek.
Mondják is néha a falusiak jó lenne zsidónak lenni és két napot pihenni.
De mióta a pap meghalván a viccelődést a misén a fejükre olvasta,azóta ezzel
nem tréfálnak.
Csütörtök ez jó nap a héten a gyerekeknek ,bár a vízhordás is ma van ,este viszont megjön Ábrahám bácsi, és biztos nem üres kézzel.

Samu is szereti a Csütörtököt a hétvége közeledtét jelzi . Mint mindig örömmel várja a bátyját az állomáson .
Námeston van csak vasútállomás ez olyan 15 km a dombtól nyáron kocsival télen szánnal várja a testvérét minden héten. A vonat általában pontosan érkezik még a havas időben is .
Ábrahám nehézkesen kászálódik le a vonatról, a nagyméretű utazó táskát a vele érkező
veszi le.
A vendég Rosenbaum Jehuda nagy kövér ember . Sámuellel üdvözlik egymást , a két nagy fekete ruhás ember között Ábrahám még kisebbnek látszik ,de azért ő intézkedik .
Hogy mennek a dolgok kérdezi miután elhelyezkedtek a szánon ? Magyarul beszélnek bár Ábrahám beszél szlovákul egymással mindig így beszélnek és most vendég is van .
Jehuda Ábrahám ismerőse hentes Szombathelyen . A vendégség alatt Ármin dolgát akarják megbeszélni. Jehuda a szlovákot nem beszéli ,viszont jól beszél magyarul .
Samu elmeséli honnan mennyit vágtak ,mennyi lett felfűrészelve . Mire hazaérnek a fatelep dolgait már meg is beszélték.
Otthon már várja őket a meleg tea meg a kíváncsi gyerekek. Ilyenkor még Mámi is beszédesebb ,igaz néha mintha a Tatától kérdezne,és nem a fiától.
Asztalhoz ülnek és az utazó kofferból előkerülnek az újságok ,nem ritkán könyvek , a gyerekeknek apróbb ajándékok édességek.
A családban mindenki tud olvasni főleg németül , az újságok többsége német nyelvű .
Ábrahám beszél ír és olvas magyarul is néha olyan újságot is hoz. A könyveket a gyerekeknek ,meg Rebekának hozza , Samu az újságokat még csak elolvassa de a könyvekhez már nincs türelme.
A vacsora ma kicsit ünnepibb hiszen vendég is érkezett.

Jehuda érdeklődve hallgatja a család történetét . Tetszik neki a nagy faház meg a házat körülvevő erdő csendje.
Már megnézték Regina birodalmát a ház mögött lévő gazdaságot .
Vacsora után Ábrahám elmeséli mi történt a héten a külvilágban ,mindig elmondja hogy a dombon álló ház a nyugalom szigete,és ők nagyon szerencsések ,hogy mindig itt lehetnek.
Igaz ahogy mesél a dolgokról ,az embernek nem sok kedve lesz innen elmenni.
Mesél a zsidókkal szembeni intézkedésekről újságcikkekről .
A gyerekeknek soha el nem mulasztja bizonygatni a tanulás fontosságát ,mert mondta a tudást nem lehet tőletek elvenni gyerekeim.
Az üzlet egyébként most jól megy Pesten hatalmas építkezések vannak szinte akármennyi fát el lehet adni.

De mindig számítani kell a rosszabbra ,emlékezettek a Tata mondására egy zsidónak jól mehet egy ideig , de hosszú ideig soha ,mindig jön valami csapás.
Itt van ez a híres pör Magyarországon ,és már Pozsonyban félni kellett mondta.
Jehuda megerősíti Ábrahám elbeszélését .és elmeséli hogy kerültek Szombathelyre ahol a Teremtőnek hála már van akkora zsidó közösség ,hogy szükség van kóser mészárosra.
Elmondja ,hogy Ábrahámmal régóta ismerik egymást ,üzleti útjain soha nem kerüli el őket .
Igaz minden szava erősítette meg Ábrahám. Ezért is gondoltam mondja hogy , talán az elemi után Árminnak jó helye lenne Jehudáéknál ,ahol megtanulná a magyar nyelvet és esetleg ha kedve lesz hozzá a szakmát is.
A kis Ármin csendben figyelte a nagydarab embert . Ármin apja alkatát és természetét örökölte mindig nyugodt és csöndes volt . A nyolcévesen is magas erős gyerek mindig pontosan elvégezte a rábízott feladatokat .Már most is nagy segítség Rebekának a házkörüli munkában. Jehuda is jóindulatú mosollyal figyelte a jó felépítésű vöröses szőke gyereket .Addig még van egy év meggondolhatod mondta ,de azt hiszem jól kijönnénk egymással nevetett a gyerekre.
Elfáradtak a sok újdonságtól és lassan asztalt bontottak. Jehudának Ármin szobájába vetettek ágyat.
A Péntek a szokásos reggelivel indult,majd a férfiak elmentek a fűrésztelepre a gyerekek
az iskolába . Rebeka ott maradt a házba a kislánnyal meg a Mámival ,na meg a rá váró feladatokkal . A Szombat sok munkát jelentett de mégis nagyon szerette. Sokszor hálát adott a Teremtőnek,hogy ilyen szép családot adott neki.
Első teendője volt a fürdő befűtése . Ezután elkezdhette a vacsora előkészítését a Mámi segített ahogy tudott.
Jehuda nem érkezett üres kézzel , a füstölt töltött libanyak a Szombati sóletbe lesz belefőzve . Ezt is elő kell készíteni mert éjjelre a kemencébe a helye.
A kemence a házban van hét közben csak fűtenek vele ,de hétvégén sütnek is Ilyenkor sütnek kenyeret, kalácsot és éjjel a sólet is ebben készül el.
A vacsora mint mindig ezen a napon töltött hal. A halat Samu már tegnap meghozta.
A környékbeli vizekben nem volt gond halat fogni ,és a helyiek tudták hogy Csütörtökön vevő rá.
Mire a gyerekek és a férfiak megjöttek a nők már túl voltak a fürdésen . Tiszta ruhában sürögtek forogtak készítették elő az estét.
A fiúk és férfiak egyszerre nem férnek el ,így először Samu fürdik a gyerekekkel majd Ábrahám a vendéggel.
A fürdést a két gyerek nagyon szereti a meleg gőzben az összekötözött vesszőkkel csapkodják apjukat és sikongatnak amikor az meg őket. Ábrahám meg Jehuda már komolyabb ,de ők is jól érzik magukat. Jehuda dicséri a fürdőt amit a Tata épített .
Nagy dolog ha az embernek saját fürdője van mondta . Ők minden héten a közös fürdőbe járnak . Igaz de ott legalább hallasz híreket ,nevetett Ábrahám mi meg itt csak magunkkal beszélgethetünk. A fürdés után ők is felöltöznek készülnek az estére.
Egy régi zsidó legenda szerint minden zsidóhoz Pénteken két angyal csatlakozik, hogy megvédjék őt a béke és a nyugalom napján. Ha odahaza béke és nyugalom, égő gyertyaláng és terített asztal várja, ha a család örömmel készült a szombat fogadására, a jó angyal áldást oszt reájuk, s a rossz angyal kénytelen áment mondani.
Ha viszont nem készültek föl az ünnepre, ha békétlenség és civódás vár otthon a zsidóra, a rossz angyal kéri majd, hogy máskor is úgy legyen, s a jó kényszerül rá, hogy áment válaszoljon szavaira.
Korán sötétedik Rebekának már az összes gyerek segít a terítésben . A fehér abroszon, a családfő oldalán helyezik el a kidushoz szükséges, borral teli serleget, frissen sült barcheszt, takaróval lefedve.
Erre azért van szükség, mert az étkezés hétköznap kenyérrel, ünnepen azonban borral kezdődik.
Amíg a boráldást (a kidust) el nem mondjuk, a barcheszt letakarjuk: ne szégyenkezzék, hogy most nem ő az első… A barchesz mellé mindig sót is tesznek.
. A kés azonban mindig a szép, színes barchesztakaró alá kerül: ne legyen „gyilkos szerszám” az ünnepi asztalon…
Az asztal másik oldalán gyújtja meg a ház asszonya az ünnepi fényeket a két gyertyát kézmosáshoz
a hagyományos régi kétfülű kancsót használják , hogy immár tiszta kezünkkel ne érintsék annak „tisztátalan” felét.
Mióta a Tata meghalt Ábrahám ül az asztalfőn ő mondja az áldásokat ,és az előírt imákat.

...........folyt köv.