Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Ábrahám könyve 4

2010.03.03

A konkrét szerződéseket egyelőre Bécsben a jövőben talán már Pesten kötik meg. A feladathoz nagyon szép  jövedelmet is ajánlottak ,így Ábrahám még nem egész 19 évesen banki alkalmazott lett Pesten.

   Apja nagyon büszke volt a fiára, többször is elmondta, hogy a tanulásra fordított pénz láthatóan nem volt hiábavaló.

És most itt van a Herzlben kávézik ,megbecsült fiatalember akihez az idősebbek fordulnak tanácsért. És ráadásul Vasárnap is van .

Befejezte  a kissé hosszúra nyúlt reggelijét és elindult a Király utcán a Duna felé .Ábrahámnak különösen kedves volt a Király utca eleje itt voltak a zsidó könyvesboltok .A legjobbak mindjárt az elején, átellenben az Orczy-házzal.

 Egy igazi zsidó könyvesboltban nemcsak imakönyv vagy Biblia kapható, nemcsak Talmud vagy Maimonides és a Sulhán Árukh, hanem vallási értekezések, vitairatok és jiddis könyvek is. A zsidó könyvárus talán nem is kereskedő ,valósággal tudós, aki ismeri a könyv értékét és akivel  órákig lehet beszélgetni könyvekről . Ez kedvelt  elfoglaltsága volt amikor ideje engedte ellátogatott a könyvesboltokba, gyakran vásárolt is így a kedves vevőként bántak vele.

   A lakás egyik szobáját dolgozószobának rendezte be  és itt volt az egyre gyarapodó könyvtára is.  Késő délután volt mikor hazaért. Otthon a házmesternél egy üzenet várta Apja másnap reggel Pestre érkezik és reméli,hogy találkozhatnak..

Másnap délelőtt a Nyugati Pályaudvaron várta a  vonatot.. Apja 42 éves volt ,és nagyon hasonlított a fiára . Középmagas  fekete hajú barna szemű ,hosszúkás arcát fekete szakáll keretezte.   Fiam de jól nézel ki mondta édesapja amikor kiszabadult az ölelésből . A pályaudvar forgatagában is  jól esően nézte a  külsőleg is sikeresnek látszó fiát. Csak ezt a bajuszt nehéz megszoknom mondta .

Éhes vagy ? Mint  Pesten mindig nevetett az apja. Pest jó itt jókat lehet enni. Németül beszéltek apja beszélt magyarul is de rosszul .

Jó helyre akarta vinni az apját ezért a Váczi utcába mentek a Nádor fogadóba. Elysiumnak hívták az éttermét és valóban nagyon szép volt . A fogadót több helyen is a nevét adó József nádor életnagyságú festménye díszítette.Szép hely ilyen helyekre jársz  kérdezte az apja mikor látta ,hogy otthonosan  mozog az étteremben .  Néha ha nagyobb üzlet van válaszolta és mosolygott.

Apja is ő is szerették a szép dolgokat ,és a jó ételeket annak ellenére hogy ha úgy hozta a sors egy darab kenyéren is elvoltak. Ebéd közben apja mesélt Szlanyicáról . Meghalt az öreg gróf mondta  A veje örökölt a lány a révén , ezt még kevésbé érdekli a birtok ,az intéző Kuncz intéz mindent  Pozsonyból. A mi dolgaink rendben vannak  a fa kell talán soha nem kellett ennyi, a bérletet is aláírták úgy néz ki 10 évre megint rendben vagyunk. A pénzem aranyban van tudod ,ez mindig így volt ,és a Teremtőnek hála gyarapodik. Látom Te jól vagy nevetet rá  látszik rajtad ,hogy komoly ember lettél .

Jól válaszolta itt is jól mennek a dolgok . Beszélt  az üzletről a partnerekről Apja figyelmesen hallgatta. Innen haza mentek hiszen az  apja még a lakását sem látta . Tetszett neki ! A  kisszobába ágyazott meg neki . Este még sokáig beszélgettek  a fatelep ,meg az ő jövőjéről .

Reggel az apja elment  a saját ügyeit  intézni megbeszélték , hogy délben a kávéházban találkoznak.    Az ebédnél  a terveiről beszélt fűrésztelepet szeretett volna beindítani Szlanyicán . Ennek sok előnye lett volna ,jelenleg a vevők lábon vették meg a fát ,ők csak kivágatták és rönkökbe szállították le a vevőknek.   Az igazi nagy hasznot a fűrészteleppel  rendelkező kereskedőknél csapódott le akik közvetlenül az építkezéseknek szállítottak.    Ha hitel kell abban tudok segíteni mondta apjának .

Nem fiam én régi módi vagyok hitelbe semmit ,csak abból amim illetve amink van. De még így is három négy éven belül meg tudom csinálni. Tőled két dolgot szeretnék  egyrészt szeretném ha megállapodnál és családot alapítanál . Mióta anyádat elvesztettem nagyon hiányzik a család ,és hidd el neked is lassan itt lenne az ideje a családalapításnak.Mosolyogva válaszolt tisztelettel apám mi lenne a másik ?

A másik Sámuel  azt hiszem nem a legjobb neki ,hogy Szlanyicán  tanul .Teljesen elvadul .Most hogy Te itt laksz a fővárosban őt már nem kell idegenbe adnom . Azt szeretném ,hogy  Pesten tanuljon és Nálad lakjon . Ha kell anyagilag is támogatlak ezért. 

Az anyagi támogatásra nincs szükségem ,és természetesen vállalom ,hogy Samu itt tanuljon .Majd intézek neki jó iskolát. Apja megelégedetten nézte felnőtt fiát akivel már ilyen dolgokról beszélgethetett.

Az ebéd is kedvére való volt  ebéd után frissen csapolt sört ittak , a sört apja jobban szerette a bornál ezt  a szokását még talán Morvaországból hozta magával . A sör megoldotta a nyelvét  a  zsidó közösségbeli vitákról kezdett beszélni . Tudod ,hogy mi mindig csak olyan hegyi zsidók voltunk  akik nem sokat foglalkoztak a tanulmányokkal ,ez a rabbik dolga.

Tartjuk a szokásokat ahogy erőnkből telik , nem is igazán értem a viták lényegét ,csak egyet szeretnék kérni Tőled : Mi lenne az édesapám ?

Most ,hogy mondod az egy az kettő  soha ne hagyd el a hitedet és ne változtass neveden . Ezt megígérhetem mondta egyik sem állt szándékomban,igaz a  neológ irányzat híve vagyok és a beilleszkedésé , de a hit megtartása mellett. Este apjának vissza kellet utaznia megállapodtak ,hogy előkészíti Sámuel tanitatásának lehetőségeit ,hogy  szeptembertől már Pesten tanulhasson .

A búcsúzásnál mindketten elégedettek voltak ,az apja örült fia sikereinek a fiú örült ,hogy segíthet a családjának és örömet okozhat apjának. Át kellett gondolnia  milyen változtatásokra lesz szükség ha Sámuel hozzá költözik. Mire az öccse megérkezett mindent megszervezett .

Először is szerzett egy  házvezetőnőt  aki ott is lakott  a kis szobájában Horvátné egy  45 év körüli magyar özvegyasszony volt . Ő vállalta a háztartás vezetését Ábrahám szándékosan keresett magyart ,hogy Samu könnyebben tanulja a nyelvet.

A  közeli iskolába elintézte a beiratkozást  előre bocsájtva ,hogy a testvére nem beszéli jól a  nyelvet  megnyugtatták ,hogy ez nem ritkaság manapság Pesten. Nyár végén maga utazott Szlanyicára az öccséért.

Apja meghatottan búcsúztatta a két városba induló gyerekét .

Samu gyorsan beletanult a városi életbe. Erős gyerek lévén osztálytársai nem bántották. Hamar megtanulták a tót zsidóval nem jó kikezdeni mert nem takarékoskodik a pofonokkal. A tanulás azonban nem érdekelte. Járta az iskolát mert a bátyja és apja így akarta ,de nem vonzották a tudományok .

   Ábrahám ez idő alatt gyakori vendég lett Kohlmayeréknál ,az első találkozás után megszerették  a szimpatikus fiatalembert. Neki is szimpatikus volt a család a törekvő kereskedő  és a Zelda asszony által emlegetett nagyváradi rokon  Herczku úr valóban jó üzleti partnernek bizonyult. A malomiparban dolgozó rokonnak kellett a kölcsön és biztos fedezetet tudott ajánlani. A lányuk is mély benyomást tett a fiatalemberre . Eddig nem sokat foglalkozott a lányokkal . Úgy gondolta ,hogy most is csak apja kívánságának tesz  eleget ,de meglepetéssel tapasztalta  ,hogy Herczku Éva egyre inkább érdekli.

Ha sikeres vagy hajlamos vagy azt hinni ,hogy ez a világ rendje és ezt semmi nem befolyásolhatja.

Ha mindehhez  még csak huszonhárom éves  vagy  és lényegében még az üzleti életben is tapasztalatlan akkor érthető ,hogy a jövőből csak a rád váró rózsákat látod.

Mint derült égből villámcsapás úgy érte a hír ,hogy a továbbiakban nincs rá szükség mert megalakult Magyar Kereskedelmi és Hitelbank Pesten .

A német bank nem akart versenyezni és beszüntette tevékenységét Magyarországon  ,hogy ez milyen háttér megállapodások  alapján történt azt Ábrahám soha nem tudta meg.

Tisztes végkielégítést kapott és volt már némi megtakarítása is de valamit kezdeni kellett magával.  Kapóra jött neki Éva szüleinek meghívása Nagyváradra .

Nyár lévén Samu Szlanyicán volt  Samu ha nehezen is de kijárta a hat elemit . Megtanult magyarul de a további tanuláshoz  nem sok kedve volt a várost sem szerette örökké Szlanyicára  vágyott.

Ábrahám felmondott Horvátnénak  a lakást bezárta és elutazott Nagyváradra.Elkezdődött a felnőttkora.

....................................