Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Ábrahám könyve 3

2010.02.28

..................................

 

Ábrahám ezentúl a szabad ideje nagy részét ennek a tanulmányozásával töltötte.
Érdekes módon ez még az iskolai tanulását is megkönnyítette , hozzá szokott a hosszú szövegek megtanulásához a levelezések során fejlődött nyelvtudása .
Eddig is jó tanuló volt ,de most már osztályelső lett .
Egyre értékesebb segítője lett Mandel úrnak is aki nem győzte dicsérni apjának a fiatalembert.
Apja egyrészt örült sikereinek ,másrészt kicsit meglepte fia vallás iránti ilyen vonzódása. Ő maga bár tartotta a vallást a tudományokban nem volt igazán jártas ,úgy gondolta ez a rabbik feladata .
Ez idő tájt az emberek élete egyszerű volt akinek az apja mondjuk suszter volt ,nagy valószínűséggel a gyereke egész életében folytatta a mesterséget.
A fiának a kereskedő pályát szánta , és ebbe nem nagyon fért bele véleménye szerint a vallásos tudományok iránt való ilyen mértékű érdeklődés. Ellene tenni azonban sem nem tudott , sem nem akart.
A dolgok pillanatnyilag jól mentek Sámuel egészségesen növekedett, a faüzlet szépen fejlődött. Ábrahám munkája még nem hiányzott .
A fiatalember már a szüneteket sem töltötte otthon a megkeresett pénzét összegyűjtötte  és a nyarat utazással töltötte.
Meglátogatta levelezőpartnereit a Monarchia különböző városaiba, így jutott el  Galiciába ahol nagyszámú zsidó közösségek éltek.
Itt ismerkedett meg a haszidizmussal a zsidó vallásnak evvel a különös ágával. Az ő számára talán valóban a rabbiság lett volna a megfelelő életcél .Érdekes módón viszont az ezzel járó családalapítás nem vonzotta. Teljesen lefoglalták tanulmányai , egyáltalán nem foglalkozott a lányokkal.
Pedig a jól tanuló szép jövő előtt álló nem is szegény fiatalember ,sok családban megmozgatta a lányos anyák fantáziáját .
A háziaknak Mendeléknek is lánya volt,igaz Hanna még csak iskolás volt aki félelemmel vegyes tisztelettel nézett a fiatalúrra aki gyakran segített neki a leckeírásban .
A család ennek ellenére jó néven vette volna a kapcsolatok más irányú fejlődését,de ő mindig udvariasan kikerülte ezt a témát.
Egyre gyakrabban kapott meghívásokat amit nem illett visszautasítani el is ment rendesen ,de mindenhol belátták úgy látszik a fiú nem házasodik. Ha a zsidóknál lett volna ilyen talán szerzetesnek állt volna. Elmúlt a három év és mint várható volt a 16 éves Ábrahám dicséretes vizsgaeredménnyel befejezte tanulmányait.


Eddig jutott a gondolataiban mikor a dagadt Gruberné telepedett sűrű bocsánatkérések mellett az asztalához .
Jaj Herr Goldmann micsoda szerencse ,micsoda szerencse lihegte.
Gruberné udvariasan fogalmazva is igen kövér nőszemély volt ,aki alig fért el a kávéházi széken .
Leginkább házasságok közvetítésével foglalkozott ,de kisebb információk beszerzésében is  jól lehetett használni.
Ábrahámnak már többször segített ,ezért most is udvarias érdeklődéssel várta amíg Zelda asszony kilihegi magát.
Nagy sansz , nagy sansz lelkesedett az asszony .
Tegnap voltam Kohlmayeréknél tudja távoli rokon és megvoltunk hívva szombatra ,jaj kellemes este volt és micsoda hal micsoda hal lelkendezett. Zelda asszony hátránya  volt ,hogy nehezen tudott a tárgyra térni.
De Ábrahám udvarias ember volt ,és rá is ért úgyhogy nyugodtan várta ,hogy az asszony eljusson a lényegig .
Vendégeik érkeznek Nagyváradról ,és hozzák a lányukat is, micsoda család micsoda gyöngyszem .
Zelda asszony suttogóra fogta az apja a malomiparban érdekelt ,még üzlet is lehet belőle .
Ő már beajánlotta Ábrahámot mindkét szerepre mosolygott megelégedetten . Melyik mindkettőre játszotta Ábrahám az értetlent.
Jaj Herr Goldmann hát nem élhet örökké egyedül harsogott ismét Zelda asszony .
Hogy elkerülje a további hangoskodást ,Ábrahám rendelt a nőnek egy süteményt mert tudta annak nem tud ellenállni viszont addig sem kiabál.
Minden esetre Herr Goldmann fejezte be a sütemény evése közben az asszony jövő héten Péntekre megvan hívva vacsorára ez már elintézett dolog.  Ha bármelyik bejön remélem nem lesz hálátlan suttogott elmenőben az asszony .
Hol volt már a szégyenlős visszafogott kis miskolci kamasz ?
Ábrahám nagyon megváltozott néhány év alatt.
Elmúlt zárkózottsága ,hiszen folyamatosan emberekkel kellett találkoznia tárgyalnia. Továbbra is sokat olvasott ,de már nemcsak vallási dolgokat,tisztába kellett lennie a politikai élettel hiszen ennek nagy hatása volt a gazdaságra. A zsidó társadalmi vitában az asszimiláció híve lett.
Lemondott a kivándorlásról azt gondolta, hogy neki helye van ebben az alakuló Magyarországban és itt kell megcsinálni a szerencséjét. Társaságba kezdett járni , ez természetes volt és szüksége volt rá üzlet miatt is.
A kávéházi sadchenek egy idő után naponta kínozták ajánlataikkal.
Mindezt Apjának köszönhette aki az iskola elvégzése után megengedte az utazást .
Élénken emlékezett erre a beszélgetésre.
1861.-t írtunk a Monarchia polgárosodott a forradalom lassan már csak romantikus emlék még a magyaroknak is . A foglyok hazatérnek ,és az elnyomás lassan de Magyarországon is gyengül .
A zsidók kihasználják a lehetőséget és egyre többen jönnek Magyarországra, ipart telepíteni kereskedelmet folytatni.
Egy fiatal tehetséges nyelveket beszélő fiatalember előtt aki kitüntetéssel fejezte be a Felső Kereskedelmit előtt szép jövő állhat .
A nyarat Szlanyicán tölti . Testvére Sámuel hat éves ennivaló kis vasgyúró, sokat játszanak , és bár Ábrahám próbálja a kis ördögfióka szellemét is csiszolni a tudományok ,könyvek iránt semmi érdeklődést nem tanúsított.
Apja bár meg öregedett de még jó erőben volt.
Az üzlethez még nem volt szüksége segítségére ezért felajánlotta fiának , hogy ismeretségei révén állást keres valahol Magyarországon vagy Bécsben .
Ábrahám utazgatni szeretett volna ,mikor elmondta apjának a terveit az nem kis csodálkozással hallgatta a fiát.
Meglepte a vallás iránti érdeklődése , valamint határozottsága ,de a Talmud szavai jutottak eszébe a tanulás fontosságáról :
Ezek azok a dolgok amelyeknek nincs mértékük. A mező széle,a termés zsengéi ,a templomban való megjelenés ,az emberi szeretet gyakorlása és a Tóra tanulmányozása.
Ezek a cselekedetek , amelyeknek gyümölcseit még ezen a világon élvezi,de törzsük fennmarad részére a túlvilági életre is. Ezek a következők : az atya és anya iránti tisztelet ,az emberszeretet gyakorlása,békeközvetítés emberek között ,de a Tóra tanulmányozása felülmúlja valamennyit.
Végül is azt mondta ,fiam te már férfi vagy magad döntesz a sorsodról ,de vannak kötelezettségeid amelyeket nem most de a későbbiekben figyelembe kell venned és ez a családod.
A mikor már nem tudom vinni az üzletet át kell venned,mert azt hiszem Sámuel nem lesz rá alkalmas. Tehát így gondolkozzál hiszen ezért tanítattalak .
Most még nincs szükségem rád tehát utazz ,ismerkedj , tanulj ,amennyire tudlak még támogatlak anyagilag is,de mindig tartsd szem előtt az első a család.
A 17 éves fiatalember számára mi lehetett volna több ennél. Szlanyica unalmas volt számára a kisöccsével való szaladgálást,vagy erdőjárást komolytalan dolognak gondolta ,úgyhogy amint csak lehetett elutazott.
Útjának első állomása Bécs volt ,a várost ismerte még gyermek korából,és itt is voltak olyan levelező társai akikkel feltétlenül személyesen is találkozni akart.  A tartózkodás végül is hosszabbra nyúlt mint gondolta egy évet töltött a Monarchia fővárosában .
Igaz innen többször utazott Európa nagyvárosaiba ,de Bécsben lakott .
Szobát bérelt és kedvtelésének a tanulásnak élt. Tanulmányai révén megbecsült tagja lett a zsidó közösségnek.
Krausz Dáviddal továbbra is jó barátságba volt .
Dávid is Felső Kereskedelmit végzett de Bécsben ,és most egy bankban dolgozott a családi hagyománynak megfelelően .
Az egyik pártfogója banki főtanácsadóként dolgozott ,ami igen magas rang volt a Monarchiában
Dávid elmesélte ,hogy itt van Magyarországról volt iskola társa és barátja .
A bankember azt mondta ,hogyha Dávid szerint a fiatalember tehetséges szívesen megismerkedne vele. Miután megismerkedtek többször megfordult a házban Dáviddal megvoltak hívva a nyilvános eseményekre.
Ábrahámnak alkalma volt érdekes és fontos emberekkel megismerkedni a pénz világából.
Miután megismerték a több nyelven beszélő,tehetséges fiatalembert olyan ajánlatot tettek számára amit nem tudott visszautasítani ,bár nem ezt tartotta élete céljának.
Egy németországi bank pesti képviseletén kínáltak munkát számára.
Elmondták, hogy minden valószínűség szerint néhány éven belül kialakul az önálló magyar bankrendszer, mert ez a magyar politika igénye.
Addig viszont ki lehet használni az ország fejlődését,és mindenek előtt a fejlődés hitel igényét .
Az ő konzorciumuk hajlandó már most hitelt adni az erre megfelelő embereknek cégeknek.
Ábrahám feladata lenne a megfelelő partnerek felkutatása,és az üzlet előkészítése .